Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Zinc sulphide is commonly used as
Posted on: 30, November 2021

Q1571. Zinc sulphide is commonly used as
(a) fungicide (b) herbicide
(c) rodenticide(d) deodorant )
Ans: (c)
________________________________________
Q1572. The most abundant element in the human body is
(a) carbon (b) iron
(c) nitrogen (d) oxygen
Ans: (d)
________________________________________
Q1573. Vinegar made by fermentation from cane sugar contains
(a) palmitic acid (b) lactic acid
(c) citric acid (d) acetic acid
Ans: (d)
________________________________________
Q1574. The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as
(a) Sedimentation
(b) Filtration
(c) Flocculation
(d) Water softening
Ans: (d)
________________________________________
Q1575. An emulsifier is an agent which
(a) stabilises an emulsion
(b) aids the flocculation of an emulsion
(c) accelerates the dispersion
(d) homogenises an emulsion
Ans: (a)
________________________________________
Q1576. Aspirin is common name of
(a) Salicylic Acid
(b) Salicylate
(c) Methyl Salicylate
(d) Acetyl Salicylic Acid
Ans: (d)
________________________________________
Q1577. One of the constituents of tear gas is
(a) Ethane (b) Ethanol
(c) Ether (d) Chloropicrin
Ans: (d)
________________________________________
Q1578. The isotope used for the production of atomic energy is
(a) U-235 (b) U-238
(c) U-234 (d) U-236
Ans: (a)
________________________________________
Q1579. German silver, an alloy, does not contain the metal
(a) Nickel (b) Zinc
(c) Copper (d) Silver
Ans: (d)
________________________________________
Q1580. Steel contains
(a) 0.1 – 2% carbon
(b) 5 – 10% carbon
(c) more than 10% carbon
(d) no carbon
Ans: (a)
________________________________________
Q1581. Galena is a mineral of
(a) iron (b) gold
(c) lead (d) calcium
Ans: (c)
________________________________________
Q1582. Dry powder fire extinguishers contain
(a) sand
(b) sand and sodium carbonate
(c) sand and potassium carbonate
(d) sand and sodium bicarbonate
Ans: (d)
________________________________________
Q1583. Which of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission ?
(a) Boron (b) Heavy water
(c) Uranium (d) Plutonium
Ans: (a)
________________________________________
Q1584. Which of the following metals causes Itai-Itai disease ?
(a) Cadmium (b) Chromium
(c) Cobalt (d) Copper
Ans: (a)
________________________________________
Q1585. The element which is used for vulcanizing rubber
(a) Sulphur (b) Bromine
(c) Silicon (d) Phosphorus
Ans: (a)
________________________________________
Q1586. The constituents of automobile exhaust that can cause cancer is/are :
(a) Oxides of nitrogen
(b) Carbon monoxide
(c) Polycyclic hydrocarbons
(d) Lead
Ans: (d)
________________________________________
Q1587. The temperature of oxy-acetylene flame is around
(a) 2800°C (b) 3200°C
(c) 4000°C (d) 1500°C
Ans: (b)
________________________________________
Q1588. Uranium eventually decays into a stable isotope of –
(a) Radium (b) Thorium
(c) Lead (d) Polonium
Ans: (c)
________________________________________
Q1589. For generation of biogas, the materials commonly used are
(a) Animal wastes
(b) Crop residues
(c) Aquatic plants
(d) Forest residues
Ans: (a)
________________________________________
Q1590. Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation?
(a) Protein (b) Fat
(c) Glucose (d) An alkane
Ans: (b)
________________________________________
Q1591. The iron ore which contains 72% of iron is :
(a) Magnetite (b) Limonite
(c) Haematite (d) Siderite
Ans: (a)
________________________________________
Q1592. The purest form of Iron is :
(a) Cast iron (b) Steel
(c) Pig iron (d) Wrought iron
Ans: (d)
________________________________________
Q1593. Non-stick kitchenwares are coated with
(a) PVC (b) Graphite
(c) Teflon (d) Silicon
Ans: (c)
________________________________________
Q1594. The fiber least prone to catch fire is
(a) nylon (b) polyester
(c) cotton (d) terylene
Ans: (c)
________________________________________
Q1595. Bone ash contains
(a) Calcium sulphate
(b) Phosphoric sulphate
(c) Calcium phosphate
(d) Calcium hypophosphate
Ans: (c)
________________________________________
Q1596. Which one of the following is not a fertilizer?
(a) Ammonium sulphate
(b) Calcium sulphate
(c) Calcium ammonium nitrate
(d) Potassium nitrate
Ans: (b)
________________________________________
Q1597. Which one of the following organic compound is used to remove stains of iron compounds?
(a) Oxalic acid
(b) Benzoic acid
(c) Phthalic acid
(d) Cinnamic acid
Ans: (a)
________________________________________
Q1598. Which type of radiations are absorbed by the upper layer of the atmosphere?
(a) Radio-waves (b) Infrared
(c) Visible (d) Ultraviolet
Ans: (d)
________________________________________
Q1599. The drug ‘Marijuana’ is a
(a) sedative
(b) mental stimulant
(c) hallucinating substance
(d) tranquillizer
Ans: (a)
________________________________________
Q1600. Which of the following is a monoatomic gas?
(a) Oxygen (b) Neon
(c) Nitrogen (d) Fluorine
Ans: (b)