Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Who among the following has suggested tax on expenditure?
Posted on: 30, November 2021

Q1241. Who among the following has suggested tax on expenditure?
(a) Dalton
(b) Kaldor
(c) Musgrave
(d) Gautam Mathur
Ans: (b)
________________________________________
Q1242. What is referred to as ‘Depository Services’ ?
(a) A new scheme of fixed deposits
(b) A method for regulating stock exchanges
(c) An agency for safe-keeping of securities
(d) An advisory service to investors
Ans: (c)
________________________________________
Q1243. ‘Golden Handshake Scheme’ is associated with
(a) inviting foreign companies
(b) private investment in public enterprises
(c) establishing joint enterprises
(d) voluntary retirement
Ans: (d)
________________________________________
Q1244. New capital issue is placed in
(a) Secondary market
(b) Grey market
(c) Primary market
(d) Black market
Ans: (c)
________________________________________
Q1245. Excise duty on a commodity is payable with reference to its
(a) production
(b) production and sale
(c) production and transportation
(d) production, transportation and sale
Ans: (a)
________________________________________
Q1246. Disinvestements is
(a) offloading of shares of privates companies to government
(b) offloading of government shares to private companies
(c) increase in investment
(d) closing down of business concerns
Ans: (b)
________________________________________
Q1247. Disinvestment in Public Sector is called
(a) Liberalisation
(b) Globalisation
(c) Industrialisation
(d) Privatisation
Ans: (d)
________________________________________
Q1248. A Black Market is a situation wherein
(a) Goods are loaded by the producers
(b) Goods are sold secretly
(c) Goods are sold at prices higher than what is fixed by the Government
(d) Goods are made available
(sold) only after there is a rise in prices
Ans: (b)
________________________________________
Q1249. The sale proceeds of Government Bonds come under the budget head of
(a) Revenue Receipts
(b) Current Expenditure
(c) Capital Outlay
(d) Capital Receipts
Ans: (d)
________________________________________
Q1250. Under-writting refers to
(a) under estimation
(b) under selling
(c) winding up the business
(d) an act of insuring risk
Ans: (d)
Q1251. In an economy, the sectors are classified into public and private on the basis of
(a) employment conditions
(b) nature of economic activities
(c) ownership of enterprises
(d) use of raw materials
Ans: (c)
________________________________________
Q1252. Taxation is a tool of
(a) Monetary policy
(b) Fiscal policy
(c) Price policy
(d) Wage policy
Ans: (b)
________________________________________
Q1253. Custom duty is an instrument of
(a) Monetary Policy
(b) Foreign Trade Policy
(c) Industrial Policy
(d) Fiscal Policy
Ans: (b)
________________________________________
Q1254. Value-added means value of
(a) output at factor cost
(b) output at market prices
(c) goods and services less depreciation
(d) goods and services less cost of intermediate goods and services
Ans: (d)
________________________________________
Q1255. A part of National Debt known as External Debt is the amount
(a) borrowed by its citizens from abroad
(b) lent by its citizens to foreign governments
(c) borrowed by its government from abroad
(d) lent by its government to foreign government
Ans: (c)
________________________________________
Q1256. Taxes are as certain as the death, because
(a) They constitute the major source of government revenue.
(b) Government have no other source of revenue.
(c) Most PSUs are run inefficiently.
(d) Government has its own budget constraints.
Ans: (a)
________________________________________
Q1257. When price of a substitute of commodity ‘x’ falls, the demand for ‘x’ :
(a) falls
(b) remains unchanged
(c) increases at increasing rate
(d) rises
Ans: (a)
________________________________________
Q1258. The major aim of devaluation is to :
(a) encourage imports
(b) encourage exports
(c) encourage both exports and imports
(d) discourage both exports and imports
Ans: (b)
________________________________________
Q1259. What is “narrow money” ?
(a) The sum of currency in circulation and the demand deposits in banks
(b) The sum of MI money and the time deposits
(c) The sum of currency in circulation with the public and the cash reserves held by banks
(d) The market value of the stocks held by all the holders excluding the promoters
Ans: (a)
________________________________________
Q1260. Devaluation usually causes the internal prices to :
(a) fall
(b) rise
(c) remain unchanged
(d) None of the above
Ans: (c)
________________________________________
Q1261. Which of the following can be used for checking inflation temporarily ?
(a) Increase in wages
(b) Decrease in money supply
(c) Decrease in taxes
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q1262. Gresham’s Law means
(a) Good money replaces bad money in circulation
(b) Bad money replaces good money in circulation
(c) Good money promotes bad money in the system
(d) Bad money promotes good money in the system
Ans: (b)
________________________________________
Q1263. Gresham’s law is related to
(a) Consumption and demand
(b) Supply and demand
(c) Circulation of money
(d) Deficit financing
Ans: (c)
________________________________________
Q1264. Inflation occurs when aggregate supply is
(a) more than aggregate demand
(b) less than aggregate demand
(c) equal to aggregate demand
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q1265. Bank Rate refers to the interest rate at which
(a) Commercial banks receive deposits from the public
(b) Central bank gives loans to Commercial banks
(c) Government loans are floated
(d) Commercial banks grant loans to their customers
Ans: (b)
________________________________________
Q1266. Long-term funds in the capital market can be raised either by borrowing from certain institutions or through
(a) issue of note
(b) taking loan from Government
(c) issue of securities
(d) taking loan from foreign institutions
Ans: (c)
________________________________________
Q1267. Devaluation of currency leads to
(a) expansion of export trade
(b) contraction of import trade
(c) expansion of import substitution
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q1268. Cheap Money means
(a) Low Rate of Interest
(b) Low level of Savings
(c) Low level Income
(d) Excess of Black Money
Ans: (a)
________________________________________
Q1269. In a period of inflation and price rise the supply of money remains
(a) the same
(b) increases
(c) decreases
(d) increases or decreases proportionately.
Ans: (b)
________________________________________
Q1270. A speculator who enters into a purchase transaction with a view to sell in the near future when the price would have risen is called a
(a) Bear (b) Bull
(c) Bison (d) Boar
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published.