Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Which one of the following pairs is wrongly matched?
Posted on: 30, November 2021

Q1031. Which one of the following pairs is wrongly matched?
Place — Location
(a) Trafalgar Square — London
(b) Red Square — Moscow
(c) Tiananmen Square — Beijing
(d) Tahrir Square — Abu Dhabi
Ans: (d)
________________________________________
Q1032. The capital of Rawanda is :
(a) Libreville (b) Bogota
(c) Kigali (d) Copenhagen
Ans: (c)
________________________________________
Q1033. Which one of the following is known as the ‘Laughing Jack’ of Australia ?
(a) Platypus (b) Kookabara
(c) Koala (d) Lyrebird
Ans: (b)
________________________________________
Q1034. Antyodaya Programme is associated with :
(a) liberation of bonded labour
(b) bringing up cultural revolution in India
(c) demands of textile labourers
(d) upliftment of the poorest of the poor
Ans: (d)
________________________________________
INDIAN ECONOMY
Q1035. What is NABARD’s primary role?
(a) to provide term loans to state co-operative banks
(b) to assist state governments for share capital contribution
(c) to act as re-finance institution
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q1036. RBI does not transact the buiness of which of the following state governmets ?
(a) Nagaland (b) Assam
(c) J & K (d) Rajasthan
Ans: (c)
________________________________________
Q1037. Who has provided the Savings Bank facility to the largest number of account-holders in India?
(a) State Bank of India
(b) Punjab National Bank
(c) Allahabad Bank
(d) Post Office
Ans: (d)
________________________________________
Q1038. The main source of revenue for a State Government in India is
(a) Sales tax (b) Excise duty
(c) Income tax (d) Property tax
Ans: (a)
________________________________________
Q1039. A Scheduled Bank is one which is included in the
(a) II Schedule of Banking Regulation Act
(b) II Schedule of Constit-ution
(c) II Schedule of Reserve Bank of India Act
(d) None of the above
Ans: (c)
________________________________________
Q1040. What is the purpose of the India Brand Equity Fund ?
(a) To promote in-bound tourism.
(b) To make ‘Made in India’ a label of quality.
(c) To organise trade fairs.
(d) To provide venture capital to IT sector.
Ans: (b)
________________________________________
Q1041. How does the consumer benefit with VAT ?
(a) It removes tax on tax and thus reduces prise-rise
(b) Reduces the cost of production
(c) With the abolition of the sales tax
(d) Due to the exemption of small businesses from the tax within certain limits prescribed by the State
Ans: (a)
________________________________________
Q1042. Which of the following is an open market operation of the RBI ?
(a) Buying and selling of shares
(b) Trading in securities
(c) Transactions in gold
(d) Lending to commercial banks
Ans: (b)
________________________________________
Q1043. State which amongst the following is not true about VAT ?
(a) All States have uniform VAT for the same product
(b) State have discretion to fix the rate of tax within the four rates prescribed
(c) It will promote production efficiency of investments
(d) It will make our exports more competitive
Ans: (d)
________________________________________
Q1044. Which among the following Indian State does not transacts its business through Reserve Bank of India ?
(a) Sikkim
(b) Jammu and Kashmir
(c) Arunachal Pradesh
(d) Mizoram
Ans: (b)
________________________________________
Q1045. The national income of a country is–
(a) Government annual revenue
(b) Total productive income
(c) Surplus of the public sector enterprise
(d) Export—(Loan) Import
Ans: (b)
________________________________________
Q1046. Currency notes of Rs. 2 denomination and above are liabilities of :
(a) Government of India
(b) Reserve Bank of India
(c) State Bank of India
(d) All of the above
Ans: (b)
________________________________________
Q1047. What is the revised upper limit for foreign direct investment in telecom service companies ?
(a) 49 per cent (b) 51 per cent
(c) 66 per cent (d) 74 per cent
Ans: (d)
________________________________________
Q1048. Which one of the following is not considered as an infrastructure investment ? Investment in a
(a) Power project
(b) Railways project
(c) Telecommunication
(d) Automobile industry
Ans: (d)
________________________________________
Q1049. When did the Rupee become a freely convertible currency on current account, in India ?
(a) 2000 (b) 2001
(c) 1994 (d) 1999
Ans: (c)
________________________________________
Q1050. The Employment Guarntee Scheme, which is now an important component of the NCMP, was first introduced in which State ?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Andhra Pradesh
(d) West Bangal
Ans: (b)
Q1051. Which Indian company secured the highest export revenue from IT software and services during the past two years ?
(a) TCS
(b) Infosys Technologies Ltd.
(c) Wipro Technologies Ltd.
(d) Satyam Computer Services Ltd.
Ans: (a)
________________________________________
Q1052. Planning and control are so related that
(a) Planning initiates control
(b) Control initiates planning
(c) Both are equivalent
(d) Both go on simulta-neously in cycle
Ans: (d)
________________________________________
Q1053. Which of the following is the most important domestic source of planned finance ?
(a) Balance of current revenue
(b) Profit from public sector units
(c) Domestic private savings
(d) Additional taxation
Ans: (c)
________________________________________
Q1054. What is the name of the electronic communication network of the Reserve Bank of India ?
(a) BOLT (b) RBISAT
(c) RBINET (d) RBIDOT
Ans: (c)
________________________________________
Q1055. In the budget figures of the Government of India, fiscal deficit is
(a) total expenditure – total receipts
(b) revenue expenditure – revenue receipts
(c) capital expenditure – capital receipts + market borrowings
(d) sum of budget deficit and Government’s market borrowings and liabilities
Ans: (d)
________________________________________
Q1056. The tenth plan aims to reduce the poverty ratio by 2007 to
(a) 10% (b) 30%
(c) 20% (d) 5%
Ans: (d)
________________________________________
Q1057. Which of the following has the sole right of issuing currency (except one rupee coins and notes) in India ?
(a) The Government of India
(b) The Planning Commi-ssion
(c) The State Bank of India
(d) The Reserve Bank of India
Ans: (d)
________________________________________
Q1058. The highest body which approves the Five Year Plan in India is the
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) Finance Ministry
(d) Union Cabinet
Ans: (b)
________________________________________
Q1059. Which of the following Indian banks became the first to touch a market capitalisation of Rs.
1,00,000 crore in India ?
(a) ICICI (b) HDFC
(c) SBI (d) PNB
Ans: (c)
________________________________________
Q1060. The Report of Vijay Kelkar Committee relates to
(a) Trade Reforms
(b) Centre-State Financial Relations
(c) Disinvestment in Public Sector Enterprises
(d) Tax Reforms
Ans: (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published.