Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?
Posted on: 30, November 2021

Q1691. Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?
(a) Fluorine (b) Lithium
(c) Oxygen (d) Zinc
Ans: (b)
________________________________________
Q1692. Nucleons are regarded as composites sub-particles known as
(a) Mesons (b) Quarks
(c) Leptons (d) Photons
Ans: (b)
________________________________________
Q1693. The alkoloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is
(a) Cocaine (b) Morphine
(c) Tannin (d) Caffeine
Ans: (d)
________________________________________
Q1694. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
(a) Sodium (b) Potassium
(c) Iodine (d) Bromine
Ans: (a)
________________________________________
Q1695. The moderator used in a nuclear reactor is
(a) Uranium
(b) Radium
(c) Ordinary water
(d) Graphite
Ans: (c)
________________________________________
Q1696. Hydrochloric acid is also known as
(a) Galic acid
(b) Picric acid
(c) Muriatic acid
(d) Chloric acid
Ans: (c)
________________________________________
Q1697. Which one of the following mineral does not contain oxygen ?
(a) Haematite (b) Bauxite
(c) Cryolite (d) Calcite
Ans: (c)
________________________________________
Q1698. The gas produced in marshy places due to decomposition of vegetation is
(a) Carbon monoxide
(b) Carbon dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Methane
Ans: (d)
________________________________________
Q1699. Number of neutrons in an atom of hydrogen is
(a) One (b) Zero
(c) Two (d) Three
Ans: (b)
________________________________________
Q1700. When a bond is formed between two atoms, the energy of the system will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain the same
(d) may increase or decrease
Ans: (c)
Q1701. Brass contains
(a) Copper and Zinc
(b) Copper and Tin
(c) Copper and Silver
(d) Copper and Nickel
Ans: (a)
________________________________________
Q1702. A solution is
(a) a homogeneous mixture of two or more substances
(b) a solid dissolved in a liquid
(c) a solid dissolved i water
(d) a mixture of two liquids
Ans: (a)
________________________________________
Q1703. Which one of the following elements is an example of noble gas ?
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Chlorine (d) Helium
Ans: (d)
________________________________________
Q1704. Nitrogen in water is commonly found in the form of
(a) Nitrous oxide (b)Nitrate
(c) Nitric oxide (d)Nitrite
Ans: (b)
________________________________________
Q1705. Water gas is the combination of
(a) CO and H2 (b)CO2 and H2
(c) CO and H2O(d)CO2 and CO
Ans: (a)
________________________________________
Q1706. Which one of the following is found in Vinegar ?
(a) Acetic acid
(b) Propionic acid
(c) Formic acid
(d) Butyric acid
Ans: (a)
________________________________________
Q1707. Most commonly used bleaching agent is
(a) Sodium chloride
(b) Alcohol
(c) Carbon dioxide
(d) Chlorine
Ans: (d)
________________________________________
Q1708. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have
(a) Higher densities
(b) Higher atomic masses
(c) Higher atomic numbers
(d) Higher atomic radii
Ans: (b)
________________________________________
Q1709. The soft silvery metalic element which ionizes easily when heated or exposed to light and is present in atomic clocks is :
(a) Cerium (b) Cesium
(c) Calcium (d) Califonrium
Ans: (b)
________________________________________
Q1710. Which one of the following does not contain silver ?
(a) Horn silver
(b) Ruby silver
(c) German silver
(d) Lunar caustic
Ans: (c)
________________________________________
Q1711. Chemical composition of heavy water is :
(a) H2O2 (b) H2O
(c) HDO (d) D2O
Ans: (d)
________________________________________
Q1712. Dry ice is the solid form of :
(a) Air
(b) Carbon di–oxide
(c) Nitrogen (d) Water
Ans: (b)
________________________________________
Q1713. Air is said to be saturated when :
(a) it contains maximum content of water vapour
(b) its pressure is minimum
(c) its thickness is maximum
(d) it blows over the barren land
Ans: (a)
________________________________________
Q1714. Iron filings can be separated from a heterogenous mixture using the technique of :
(a) Sublimation
(b) Magnetization
(c) Sedimentation
(d) Evaporation
Ans: (b)
________________________________________
Q1715. Organic food is supposed to be better for human consumption because :
(a) It is grown in glass house & air tight environment.
(b) It is grown without the use of chemicals & synthetic pesticides.
(c) It depends on chemicals & fertilizers.
(d) It is too expensive to buy.
Ans: (b)
________________________________________
Q1716. In a reaction of the type A+B C+D one could ensure it to be a first order reaction by :
(a) Increasing the temperature
(b) Increasing the concentration of a product
(c) Increasing the concentration of a reactant
(d) Adding a catalyst
Ans: (c)
________________________________________
Q1717. The gas dissolved in water that makes it basic is :
(a) ammonia
(b) sulphur dioxide
(c) hydrogen
(d) carbon dioxide
Ans: (a)
________________________________________
Q1718. Heavy water is
(a) Deuterium
(b) Rain water
(c) Tritium oxide
(d) Deuterium oxide
Ans: (d)
________________________________________
Q1719. Which one of the following vegetable oils is used in the manufacture of paints?
(a) Palm oil
(b) Sunflower oil
(c) Linseed oil
(d) Cottonseed oil
Ans: (c)
________________________________________
Q1720. Which is known as carbolic acid?
(a) Phenol (b) Ethanol
(c) Acetic acid (d) Oxalic acid
Ans: (a)