Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Which of the inert gases can form compounds?
Posted on: 30, November 2021

Q1631. Which of the inert gases can form compounds?
(a) Helium (b) Xenon
(c) Krypton (d) Argon
Ans: (b)
________________________________________
Q1632. Natural rubber is the polymer of :
(a) Isoprene (b) Styrene
(c) Butadiene (d) Ethylene
Ans: (a)
________________________________________
Q1633. An electric iron has a heating element made of :
(a) Copper (b) Tungsten
(c) Nichrome (d) Zinc
Ans: (c)
________________________________________
Q1634. The chief source for the production of nitrogeneous fertilizers is :
(a) Ammonia
(b) Nitric acid
(c) Nitrogen
(d) Nitrogen dioxide
Ans: (a)
________________________________________
Q1635. Bakelite is a copolymer of Phenol and
(a) Formaldehyde
(b) Acetaldehyde
(c) Benzaldehyde
(d) Cinnaldehyde
Ans: (a)
________________________________________
Q1636. The gas used to dilute oxygen for breathing by deep sea divers is:
(a) Neon (b) Argon
(c) Nitrogen (d) Helium
Ans: (d)
________________________________________
Q1637. Which of the following is not a method of preparing oxygen?
(a) Electrolysis of water
(b) Fractional distillation of liquid air
(c) Decomposition of potassium permanganate
(d) Decomposition of manganese dioxide
Ans: (d)
________________________________________
Q1638. Wood spirit is
(a) Methyl alcohol
(b) Ethyl alcohol
(c) Butyl alcohol
(d) Propyl alcohol
Ans: (a)
________________________________________
Q1639. Of the following which one pollutes the air of a big city ?
(a) Copper (b) Chromium
(c) Lead (d) Calcium
Ans: (c)
________________________________________
Q1640. Which of the following causes the rusting of iron?
a. Oxidation
b. Reduction
c. Chemical reaction with oxygen
d. Chemical reaction with CO2
(a) a and b (b) b and c
(c) c and d (d) a and c
Ans: (d)
________________________________________
Q1641. Black lung disease occurs in people working in
(a) Electroplating industry
(b) Organic solvents industry
(c) Paint manufacturing industry
(d) Coal mines
Ans: (d)
________________________________________
Q1642. Milk is
(a) Emulsion (b) Suspension
(c) Foam (d) Gel
Ans: (a)
________________________________________
Q1643. Heavy metal pollution of water is caused by:
(a) Paints
(b) Wood burning
(c) Acid Plants
(d) Domestic sewage
Ans: (a)
________________________________________
Q1644. Brine refers to :
(a) Salt water (b) Sweet water
(c) Pure water (d) Starch water
Ans: (a)
________________________________________
Q1645. The chief source of naphthalene is
(a) Coal-tar (b) Diesel
(c) Charcoal (d) Camphor
Ans: (a)
________________________________________
Q1646. Which of the following imparts a blue colour to glass ?
(a) Cabalt oxide
(b) Copper oxide
(c) Iron oxide
(d) Nickel oxide
Ans: (a)
________________________________________
Q1647. The technique of calculating the age of fossil organisms is
(a) Radiocarbon dating
(b) Electroporation
(c) Counting the annual rings
(d) Micromanipulation
Ans: (a)
________________________________________
Q1648. Sodium vapour lamps glow with yellow colour. This is due to
(a) sublimation of sodium to emit yellow colour
(b) the emission of excess energy absorbed by sodium atoms, in the yellow region of the spectrum
(c) the low ionisation energy of sodium
(d) its ability to absorb all other colours except yellow
Ans: (b)
________________________________________
Q1649. Alcohol prepared by the distillation of wood is :
(a) Propyl alcohol
(b) Methyl alcohol
(c) Ethyl alcohol
(d) Glycerolx
Ans: (b)
________________________________________
Q1650. The liquid waste from kitchens and baths, of residences is known as :
(a) Domestic sewage
(b) Storm water
(c) Sullage (d) Refuse
Ans: (c)
Q1651. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by
(a) oxides of carbon and nitrogen
(b) oxides of nitrogen and sulphur
(c) oxides of nitrogen and phosphorous
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q1652. Chloroform can be used as
(a) Analgesic (b) Anaesthetic
(c) Antimalarial(d) Antibiotic
Ans: (b)
________________________________________
Q1653. In its reaction with silver nitrate, C2H2 shows
(a) Oxidising property
(b) Reducing property
(c) Basic property
(d) Acidic property
Ans: (d)
________________________________________
Q1654. Synthetic detergents are made from
(a) Sodium stearate
(b) Sodium salt of benzene sulphonic acid
(c) Sodium salt of benzene carboxylic acid
(d) Sodium palmitate
Ans: (b)
________________________________________
Q1655. The chemical used for cloud seeding for artificial rains is
(a) Silver Nitrate
(b) Potassium Bromide
(c) Silver Iodide
(d) Potassium Nitrate
Ans: (c)
________________________________________
Q1656. Which of the following is a method/process of disposing of solid waste which cannot be reused or recycled ?
(a) Landfills
(b) Incineration
(c) Pyrolysis and Gasification
(d) All the above
Ans: (d)
________________________________________
Q1657. Hard water and soft water can be distinguished by using
(a) dilute acid
(b) ordinary soap
(c) detergent
(d) liquid soap
Ans: (c)
________________________________________
Q1658. The unit to measure the flow of water is
(a) Micro Mho (b) Ohm meter
(c) Milli curie (d) Cusecs
Ans: (d)
________________________________________
Q1659. The rusting of iron is a/an
(a) physical change
(b) electrochemical change
(c) electrical change
(d) None of the above
Ans: (b)
________________________________________
Q1660. Which among the following is found in chlorophyll ?
(a) Ca2+ (b) Mg2+
(c) Fe2+ (d) Al3+
Ans: (b)