Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Which of the following alloy is used in making magnet ?
Posted on: 30, November 2021

Q1541. Which of the following alloy is used in making magnet ?
(a) Duralumin (b) Stainless steel
(c) Elniko (d)Magnalium
Ans: (c)
________________________________________
Q1542. Which of the following is the main nitrogenous waste in humans ?
(a) Ammonia
(b) Urea
(c) Uric Acid
(d) Ammonium Nitrate
Ans: (c)
________________________________________
Q1543. Which variety of coal contains recognisable traces of the original plant material ?
(a) Anthracite (b) Lignite
(c) Peat (d) Bitumen
Ans: (c)
________________________________________
Q1544. Radioactive disintegration of uranium ultimately results in formation of
(a) radium (b) thorium
(c) polonium (d) lead
Ans: (d)
________________________________________
Q1545. Which of the following pairs of materials serves as electrodes in chargeable batteries commonly used in devices such as torch lights, electric shavers, etc. ?
(a) Iron and cadmium
(b) Nickel and cadmium
(c) Lead peroxide and lead
(d) Zinc and carbon
Ans: (b)
________________________________________
Q1546. Which of the following is used to remove rust stains on cloth?
(a) Kerosene (b) Lime
(c) Oxalic acid solution
(d) Petrol
Ans: (c)
________________________________________
Q1547. Which one of the following is used to restore the colour of old oilpaintings ?
(a) Ozone
(b) Hydrogen peroxide
(c) Barium peroxide
(d) Sodium peroxide
Ans: (b)
________________________________________
Q1548. The cathode of a lead storage battery is made up of
(a) Zinc (b) Lead
(c) Lead oxide
(d) Manganese dioxide
Ans: (b)
________________________________________
Q1549. Pasteurisation of milk means–
(a) heating of milk to above 72°C
(b) heating of milk to above 62°C
(c) cooling of milk to about 62°C
(d) cooling of milk to about 10°C
Ans: (b)
________________________________________
Q1550. Type metal used in printing press is an alloy of
(a) lead and copper
(b) lead and antimony
(c) lead and bismuth
(d) lead and zinc
Ans: (b)
Q1551. The acid rain destroys vegetations because it contains
(a) nitric acid
(b) ozone
(c) carbon monoxide
(d) sulphuric acid
Ans: (d)
________________________________________
Q1552. Which of the following gases is most toxic ?
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Chlorine
Ans: (b)
________________________________________
Q1553. ‘Plaster of Paris’ is made by partial dehydration of
(a) epsom salt(b) gypsum salt
(c) blue vitriol (d) green vitriol
Ans: (b)
________________________________________
Q1554. The gas used for filling weather balloons is
(a) helium (b) hydrogen
(c) air (d) nitrogen
Ans: (a)
________________________________________
Q1555. What material is used to make electric heater coil ?
(a) Copper (b) Iron
(c) Silver (d) Nichrome
Ans: (d)
________________________________________
Q1556. A substance which readily forms colloidal solution in contact with water is called
(a) Extrinsic colloid
(b) Associated colloid
(c) Hydrophobic colloid
(d) Hydrophilic colloid
Ans: (d)
________________________________________
Q1557. Vulcanization of rubber is carried out by adding
(a) Sulphur (b) Carbon
(c) Ozone (d) Phosphorus
Ans: (a)
________________________________________
Q1558. Which of the following chemicals is used in photography ?
(a) Aluminium hydroxide
(b) Silver bromide
(c) Potassium nitrate
(d) Sodium chloride
Ans: (b)
________________________________________
Q1559. Which one of the following acids is used in battery ?
(a) Hydrochloric acid
(b) Hydrofluoric acid
(c) Sulphuric acid
(d) Sulphurous acid
Ans: (c)
________________________________________
Q1560. German silver used for making utensils is an alloy of
(a) copper, silver, nickel
(b) copper, zinc, nickel
(c) copper, zinc, aluminium
(d) copper, nickel, aluminium
Ans: (b)
________________________________________
Q1561. One of the following is used to dissolve noble metals. That is
(a) Nitric acid
(b) Hydrochloric acid
(c) Sulphuric acid
(d) Aqua ragia
Ans: (d)
________________________________________
Q1562. The major harmful gas emitted by automobile vehicles which causes air pollution is
(a) Carbon Monoxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Ozone gas
Ans: (a)
________________________________________
Q1563. The chemical name of ‘Common salt’ is
(a) Sodium chloride
(b) Sodium nitrate
(c) Ammonium chloride
(d) Calcium chloride
Ans: (a)
________________________________________
Q1564. Percentage of lead in lead pencils is
(a) 0 (b) 31-66
(c) 40 (d) 80
Ans: (a)
________________________________________
Q1565. Ruby and sapphire are oxides of
(a) copper (b) tin
(c) iron (d) aluminium
Ans: (d)
________________________________________
Q1566. Sea water can be purified by the process of
(a) distillation
(b) evaporation
(c) filtration
(d) fractional distillation
Ans: (a)
________________________________________
Q1567. Which gas does not form the part of atmosphere ?
(a) Nitrogen (b) Helium
(c) Chlorine
(d) None of the above
Ans: (c)
________________________________________
Q1568. The residue left after extracting juice from sugarbeet and sugarcane is called
(a) molasses (b) bagasse
(c) whey (d) biomass
Ans: (b)
________________________________________
Q1569. Candle is a mixture of
(a) Paraffin was and stearic acid
(b) Bees wax and stearic acid
(c) Higher fatty acids and stearic acid
(d) Bees wax and paraffin wax
Ans: (a)
________________________________________
Q1570. What is the maximum Water Vapour content in the atmosphere?
(a) 2 to 3 per cent
(b) 3 to 4 per cent
(c) 4 to 5 per cent
(d) 5 to 6 per cent
Ans: (b)