Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
When was the Jawahar Rozgar Yojna launched ?
Posted on: 30, November 2021

Q1061. When was the Jawahar Rozgar Yojna launched ?
(a) 1985 (b) 1987
(c) 1989 (d) 1991
Ans: (c)
________________________________________
Q1062. The Centre for Agricultural Marketing is located at
(a) Jaipur (b) New Delhi
(c) Nagpur (d) Hyderabad
Ans: (a)
________________________________________
Q1063. The Planning Commission of India was constituted in the year
(a) 1942 (b) 1947
(c) 1950 (d) 1955
Ans: (c)
________________________________________
Q1064. The period of the Eleventh Five-
Year Plan is
(a) 2005 to 2010
(b) 2006 to 2011
(c) 2007 to 2012
(d) 2008 to 2013
Ans: (c)
________________________________________
Q1065. “Jeevan Aastha” –– a scheme relating to investment and saving, was launched during 2008– 09, by
(a) Tata AIG
(b) ICICI Prudential
(c) Bajaj Allianz
(d) LIC
Ans: (d)
________________________________________
Q1066. The Draft of the Five Year Plans in India is approved by the
(a) National Development Council
(b) Planning Commission
(c) National Productivity Council
(d) Ministry of Finance
Ans: (a)
________________________________________
Q1067. The Government has renamed NREGA scheme and the name associated with the scheme is that of
(a) Rajiv Gandhi
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Indira Gandhi
Ans: (c)
________________________________________
Q1068. In the budget for 2011–12, the fiscal deficit (% of GDP) for 2011 – 12 has been projected at
(a) 5.1 (b) 5.0
(c) 4.6 (d) 3.4
Ans: (c)
________________________________________
Q1069. Which of the following sectors contributed more to the savings in India?
(a) Public sector
(b) Household sector
(c) Corporate sector
(d) Private sector
Ans: (b)
________________________________________
Q1070. The largest share in our imports is from
(a) North America
(b) European Community
(c) OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries)
(d) African and Asian Developing Countries
Ans: (c)
________________________________________
Q1071. What does the open market operations of the RBI mean?
(a) Buying and selling shares
(b) Auctioning of foreign exchange
(c) Trading in securities
(d) Transactions in gold
Ans: (c)
________________________________________
Q1072. The preparation of National Income Estimates is the responsibility of the
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) National Sample Survey Organisation
(d) Central Statistical Organisation
Ans: (d)
________________________________________
Q1073. The credit control operation in India is performed by
(a) Rural banks
(b) Commercial banks
(c) Reserve Bank of India
(d) State Bank of India
Ans: (c)
________________________________________
Q1074. Which of the following is the largest employer in India?
(a) Food Corporation of India
(b) Posts and Telegraphs Department
(c) Indian Railways
(d) Steel Authority of India
Ans: (c)
________________________________________
Q1075. Chairman of the Eleventh Finance Commission was
(a) A.M. Khusro
(b) Vijay Kelkar
(c) Deepak Parekh
(d) Manmohan Singh
Ans: (a)
________________________________________
Q1076. Canalised list of items in foreign trade of India refers to
(a) the items to be imported by the private agencies
(b) list of items to be subsidised
(c) list of items to be granted duty concession
(d) items to be imported only by the State owned undertaking
Ans: (d)
________________________________________
Q1077. India’s First Five Year Plan gave priority to
(a) Industry
(b) Trade
(c) Transportation
(d) Agriculture
Ans: (d)
________________________________________
Q1078. National Income at factor cost is equal to
(a) Net National Product – Indirect taxes + Subsidies
(b) Net National Product – Direct taxes + Subsidies
(c) Gross National Product – Depreciation charges
(d) Net National Product + Net income from abroad
Ans: (a)
________________________________________
Q1079. Which of the following is the specially designed scheme for the welfare of the Indian women introduced recently by General Insurance?
(a) Rajeshwari
(b) Bhagya Rajeshwari
(c) Bhagyashree
(d) Raja Lakshmi
Ans: (a)
________________________________________
Q1080. Who among the following Indian Economists has done pioneering work on National Income ?
(a) Jagdish Bhagwati
(b) M.L. Seth
(c) Amartya Sen
(d) V.K.R.V. Rao
Ans: (d)
________________________________________
Q1081. Who had estimated National Income in India first ?
(a) V.K. R. V. Rao
(b) Dadabhai Naoroji
(c) R.C. Dutt
(d) D.R. Gadgil
Ans: (b)
________________________________________
Q1082. Which of the following is not the source of the revenue of central Government?
(a) Income Tax
(b) Corporate Tax
(c) Agricultural Income Tax
(d) Excise Duty
Ans: (c)
________________________________________
Q1083. The RBI issues currency notes under the
(a) Fixed Fiduciary System
(b) Maximum Fiduciary System
(c) Fixed Minimum Reserve System
(d) Proportional Reserve System
Ans: (c)
________________________________________
Q1084. The latest volume of foodgrains to be given per family as determined under ‘Annapurna Scheme’ is —
(a) 35 kg (b) 20 kg
(c) 10 kg (d) 40 kg
Ans: (c)
________________________________________
Q1085. Which one of the following is not a quantitative credit control measure of a Central Bank ?
(a) Bank Rate Policy
(b) Open Market Operations
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Moral Suasion
Ans: (d)
________________________________________
Q1086. After ONGC, OIC, NTPC and SAIL, the ‘Navratna’ PSU which was awarded ‘Maharatna’ status is
(a) HAL (b) GAIL
(c) Coal India Ltd (d) BHEL
Ans: (c)
________________________________________
Q1087. Taxation is a tool of
(a) Monetary policy
(b) Fiscal policy
(c) Price policy
(d) Wage policy
Ans: (b)
________________________________________
Q1088. Who advocated the adoption of ‘PURA’ mbdel to eradicate rural poverty ?
(a) M.S. Swaminathan
(b) Maulana Abul Kalam Azad
(c) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(d) A.M.Khusro
Ans: (c)
________________________________________
Q1089. The largest component of National Income in India is
(a) Service Sector
(b) Agriculture
(c) Industrial Sector
(d) Trade Sector
Ans: (a)
________________________________________
Q1090. The purchase and sale of securities by the Central Bank is known as
(a) Variable reserve ratio
(b) Bank rate
(c) Open market operation
(d) Net liquidity ratio
Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published.