Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Tungsten is used for the manufacture of the filament of an electric bulb, because
Posted on: 30, November 2021

Q1331. Tungsten is used for the manufacture of the filament of an electric bulb, because
(a) It is a good conductor
(b) It is economical
(c) It is malleable
(d) It has a very high melting point
Ans: (d)
________________________________________
Q1332. The energy emitted by the Sun is due to
(a) Chemical reaction
(b) Nuclear fission
(c) Nuclear fusion
(d) All of the above
Ans: (c)
________________________________________
Q1333. In the atmosphere ultraviolet rays are absorbed by
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Ozone (d) Helium
Ans: (a)
________________________________________
Q1334. Where are mesons found ?
(a) Cosmic rays
(b) X-rays
(c) Gamma rays
(d) Laser beam
Ans: (a)
________________________________________
Q1335. Lamberts law is related to
(a) Reflection
(b) Refraction
(c) Interference
(d) Illumination
Ans: (d)
________________________________________
Q1336. The atmospheric layer reflecting radio waves is called
(a) Ozonosphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Mesosphere
Ans: (b)
________________________________________
Q1337. Why does bleeding occur through the nose in high mountainous regions ?
(a) The pressure of blood in capillaries is greater than the outside pressure
(b) The pressure at high altitudes is greater than that on the plains
(c) The blood pressure of a person increases at high altitudes
(d) The blood pressure fluctuates and finally decreases drastically
Ans: (c)
________________________________________
Q1338. The device which converts AC to DC is
(a) Oscillator (b)Amplifier
(c) Rectifier (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q1339. Boyle’s law is a relationship between
(a) Pressure and volume
(b) Volume and temperature
(c) Volume and density
(d) Pressure and temperature
Ans: (a)
________________________________________
Q1340. Magnetism in materials is due to
(a) electrons at rest
(b) circular motion of electrons
(c) protons at rest
(d) all neutrons at rest
Ans: (b)
________________________________________
Q1341. Which one of the following animals can hear ultrasonic sound ?
(a) Rat (b) Squirrel
(c) Cat (d) Bat
Ans: (d)
________________________________________
Q1342. Nuclear reactors used to produce electricity are based on
(a) nuclear fission
(b) nuclear fusion
(c) cold fusion
(d) superconductivity
Ans: (a)
________________________________________
Q1343. Pycnometer is an instrument used to measure the
(a) density
(b) intensity of solar radiation
(c) intensity of earthquake
(d) high temperatures
Ans: (a)
________________________________________
Q1344. The atmosphere is heated mainly by
(a) Insolation
(b) Conduction
(c) Radiation
(d) Convection
Ans: (c)
________________________________________
Q1345. Who defined the law of gravitation ?
(a) Newton (b) Archimedes
(c) Galileo (d) Faraday
Ans: (a)
________________________________________
Q1346. Which one of the following lenses should be used to correct the defect of astigmatism ?
(a) Cylindrical lens
(b) Concave lens
(c) Convex lens
(d) Bifocal lens
Ans: (a)
________________________________________
Q1347. If the temperature of a place increases suddenly, the relative humidity
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains constant
(d) Fluctuates
Ans: (b)
________________________________________
Q1348. During washing of clothes, we use indigo due to its
(a) better cleaning action
(b) proper pigmental composition
(c) high glorious nature
(d) very low cost
Ans: (b)
________________________________________
Q1349. Newton’s first law of motion gives the concept of
(a) energy
(b) work
(c) momentum
(d) inertia
Ans: (d)
________________________________________
Q1350. We always see the same face of the moon, because
(a) it is smaller than the earth
(b) it revolves on its axis in a direction opposite to that of the earth
(c) it takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis
(d) it rotates at the same speed as the earth around the sun
Ans: (c)
Q1351. The type of mirrors used in the headlamp of cars is
(a) parabolic concave
(b) plane
(c) spherical convex
(d) cylindrical concave
Ans: (a)
________________________________________
Q1352. When a person walking in bright Sunlight enters a dark room, he is not able to see clearly for a little while because
(a) the eye muscles cannot immediately adjust the focal length of the eye lens.
(b) the retina retains the bright images for sometime and becomes momentarily insensitive.
(c) the iris is unable to contract the pupil immediately.
(d) the iris is unable to dilate the pupil immediately.
Ans: (d)
________________________________________
Q1353. Sound cannot pass through
(a) water (b) steel
(c) air (d) vacuum
Ans: (d)
________________________________________
Q1354. What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed ?
(a) Bring his hands together
(b) Raise his hands up
(c) Spread his hands outwards
(d) Sit down with raised hands
Ans: (c)
________________________________________
Q1355. Spectacles used for viewing 3D films have
(a) Bifocal lens
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) Polaroids
Ans: (d)
________________________________________
Q1356. Ventilators are provided near the ceiling of the room because
(a) the exhaled warmer air rises up and goes out
(b) these provide cross ventilation in the room
(c) these provide some sunlight in the room
(d) these do not look nice in the lower part
Ans: (a)
________________________________________
Q1357. A falling drop of rain water acquires the spherical shape due to
(a) Viscosity
(b) Surface Tension
(c) Atmospheric pressure
(d) Gravitational force
Ans: (b)
________________________________________
Q1358. The cause for the Tsunami, as deduced by the seismologists, is
(a) gravitational pull of the moon
(b) low pressure trough in the ocean
(c) deformation of sea floor and vertical displacement of water
(d) sudden change in the monsoon wind
Ans: (c)
________________________________________
Q1359. According to the theory of relativity, which of the following always remains constant ?
(a) Length of an object
(b) Time
(c) Space
(d) Velocity of light
Ans: (d)
________________________________________
Q1360. When a body is taken from earth to moon
(a) mass changes but weight remains same
(b) weight changes but mass remains same
(c) both weight and mass change
(d) both weight and mass remain same
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published.