Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
The smallest island country in the Indian Ocean is
Posted on: 30, November 2021

Q1001. The smallest island country in the Indian Ocean is
(a) Maldives (b) Sri Lanka
(c) Mauritius (d) Madagascar
Ans: (a)
________________________________________
Q1002. Summer rains in Australia broadly decreases from
(a) east to west
(b) west to east
(c) north to south
(d) south to north
Ans: (c)
________________________________________
Q1003. Which one of the following cities of Iraq is located on Tigris river?
(a) Baghdad (b) Mousul
(c) Kirkuk (d) Basra
Ans: (a)
________________________________________
Q1004. Which among the following is called as ‘Land of the midnight Sun’?
(a) Norway (b) Sweden
(c) Denmark (d) France
Ans: (a)
________________________________________
Q1005. What is the name of the deadly volcano in Indonesia that erupted again in May 2016?
(a) Mount Singabung
(b) Mount Merapi
(c) Mount Rinjani
(d) Mount Agung
Ans: (a)
________________________________________
Q1006. Which of the following is the Third largest country in population after China and India ?
(a) Bangladesh
(b) United States of America
(c) Indonesia
(d) Japan
Ans: (b)
________________________________________
Q1007. Which one of the following tribes practices pastoral nomadism ?
(a) Boro (b) Masai
(c) Pygmies (d) Eskimo
Ans: (c)
________________________________________
Q1008. Which is the largest metals trading centre ?
(a) Johannesburg (b) London
(c) New York (d) Singapore
Ans: (c)
________________________________________
Q1009. Which is the shortest route from Moscow to San Francisco ?
(a) via Canada (b) overland
(c) Over the South Pole
(d) Over the North Pole
Ans: (d)
________________________________________
Q1010. The busiest and the most important sea route of the world is
(a) North Pacific Sea Route
(b) North Atlantic Sea Route
(c) South Atlantic Sea Route
(d) Indian Ocean Route
Ans: (b)
________________________________________
Q1011. Which of the following is NOT correctly matched ?
(a) Russia – Bauxite
(b) Mexico – Silver
(c) Bolivia – Tin
(d) U.S.A. – Copper
Ans: (a)
________________________________________
Q1012. Major producer of sugar is
(a) Australia (b) Cuba
(c) India (d) Mauritius
Ans: (c)
________________________________________
Q1013. Sun belt of U.S.A. is important for which one of the following industries?
(a) Cotton textile
(b) Petro- chemical
(c) Hi-tech electronics
(d) Food processing
Ans: (b)
________________________________________
Q1014. Extensive areas of grape cultivation in France are especially called
(a) Wine cellars (b) Grape fields
(c) Grape farms (d) Vineyards
Ans: (d)
________________________________________
Q1015. Which country is the largest producer of Timber?
(a) United States (b) Brazil
(c) Nigeria (d) Sweden
Ans: (a)
________________________________________
Q1016. Japan’s famous shipbuilding Industries are located at :
(a) Detroit (b) Pittsburgh
(c) Kobe (d) Las Vegas
Ans: (c)
________________________________________
Q1017. The civilian Airport of highest altitude is in
(a) Tibet (b) Nepal
(c) India (d) China
Ans: (d)
________________________________________
Q1018. Which of the biomes is called the “Bread Basket” of the world?
(a) Mid-latitude grasslands
(b) Taiga
(c) Mediterranean
(d) Tropical Savannah
Ans: (a)
________________________________________
Q1019. Largest producer of Bauxite in the world is
(a) U.S.A. (b) Jamaica
(c) Chile (d) Australia
Ans: (d)
________________________________________
Q1020. Which of the following countries is not an exporter of tea?
(a) United Kingdom
(b) Sri Lanka
(c) India
(d) Kenya
Ans: (a)
________________________________________
Q1021. World’s largest producer of coffee is
(a) Peru (b) Argentina
(c) India (d) Brazil
Ans: (d)
________________________________________
Q1022. The correct sequence of countries on basis of fish catch in descending order :
(a) China, Japan, Peru
(b) Japan, China, Peru,
(c) China, Peru, Japan
(d) Peru, China, Japan
Ans: (c)
________________________________________
Q1023. The civilian airport of highest altitude is in
(a) Tibet (b) Nepal
(c) India (d) China
Ans: (a)
________________________________________
Q1024. The world’s largest and deepest rail tunnel Gotthard Base Tunnel is located in which country?
(a) Belgium (b) Austria
(c) Switzerland(d) Sweden
Ans: (c)
________________________________________
Q1025. Bosnia-Herzegovina formed the parts of
(a) Czechoslovakia
(b) Yugoslavia
(c) Bulgaria
(d) Azerbaijan
Ans: (b)
________________________________________
Q1026. Which countries are separated by the 49th parallel ?
(a) USA and Canada
(b) USA and Mexico
(c) France and Germany
(d) Russia and China
Ans: (a)
________________________________________
Q1027. The capital of the USA is situated on the bank of the river
(a) Ohio (b) Tennessee
(c) Yukron (d) Potomac
Ans: (d)
________________________________________
Q1028. The capital of Tanzania is
(a) Nairobi (b) Lusaka
(c) Kampala
(d) Dar-es-Salaam
Ans: (d)
________________________________________
Q1029. Which one of the following countries is known as the “Land of Thunderbolt?
(a) Belgium (b) Nepal
(c) Bhutan (d) Bolivia
Ans: (c)
________________________________________
Q1030. Which of the following is not an Arab country?
(a) Israel (b) Syria
(c) Jordan (d) Lebanon
Ans: (a)


Leave a Reply

Your email address will not be published.