Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is
Posted on: 30, November 2021

Q1811. The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is
(a) Diastase (b) Maltase
(c) Invertase (d) Zymase
Ans: (d)
________________________________________
Q1812. The medical term used for the sleeplessness is
(a) Somnambulism
(b) Insomnia
(c) Hallucination
(d) Nyctinuria
Ans: (b)
________________________________________
Q1813. Radioimmunoassay (RIA) is a therapy used
(a) to cure lung cancer
(b) to cure AIDS
(c) to cure fractures in bones
(d) to detect antibodies and hormones present in the blood samples
Ans: (d)
________________________________________
Q1814. Which one of the following is not a true fish ?
(a) Silver fish
(b) Saw fish
(c) Hammer fish
(d) Sucker fish
Ans: (a)
________________________________________
Q1815. The age of a tree can be determined more or less accurately by
(a) counting the number of branches
(b) measuring the height of the tree
(c) measuring the diameter of the trunk
(d) counting the number of rings in the trunk
Ans: (d)
________________________________________
Q1816. Who has been conferred the Dada Saheb Phalke Award (Ratna) for the year 2007 ?
(a) Dev Anand
(b) Rekha
(c) Dilip Kumar
(d) Shabana Azmi
Ans: (*)
________________________________________
Q1817. Which one of the following creatures has maximum number of ribs ?
(a) Crocodile
(b) Snake
(c) Ray fish
(d) Flying mammal
Ans: (b)
________________________________________
Q1818. Which one of the following is related to Silviculture ?
(a) Culture of Hilsa
(b) Culture of silver carp
(c) Culture of oil-producing plants
(d) Forest crops
Ans: (d)
________________________________________
Q1819. The colour of human skin is produced by
(a) Haemoglobin(b) Insulin
(c) Adrenaline (d) Melanin
Ans: (d)
________________________________________
Q1820. Which is the anti-coagulant substance in blood?
(a) Fibrinogen (b) Heparin
(c) Thrombin (d) Globin
Ans: (b)
________________________________________
Q1821. Deficiency of Vitamin B6 in man causes
(a) rickets (b) scurvy
(c) beri-beri (d) anaemia
Ans: (d)
________________________________________
Q1822. Match List-I with List-II and give the correct answer from the code given below :
List-I (Discoverer)
p. Jenner
q. Watson
r. Landsteiner
s. Flemming List-II (Discoveries)
1. blood grouping
2. penicillin
3. vaccination
4. double helix
(a) p – 3, q – 1, r – 2, s – 4
(b) p – 3, q – 4, r – 2, s – 1
(c) p – 3, q – 4, r – 1, s – 2
(d) p – 3, q – 2, r – 4, s – 1
Ans: (c)
________________________________________
Q1823. The number of chambers in a human heart is
(a) Four (b) Two
(c) Three (d) Five
Ans: (a)
________________________________________
Q1824. Which of the following is correct about cold blooded animals ?
(a) Their blood remains cold all the time
(b) Their body temperature changes in accordance with the atmosphere
(c) Their body temperature remains constant all the time
(d) They kill all the animals they come across
Ans: (b)
________________________________________
Q1825. Sweat glands in mammals are primarily concerned with
(a) removal of excess salts
(b) excretion of nitrogenous wastes
(c) thermoregulation
(d) sex-attraction
Ans: (c)
________________________________________
Q1826. The H5N1 virus which causes bird flu was first discovered in
(a) 1991 (b) 1995
(c) 1997 (d) 2001
Ans: (c)
________________________________________
Q1827. Blood pressure is controlled by
(a) Adrenal gland
(b) Thyroid gland
(c) Thymus
(d) Corpus Luteum
Ans: (a)
________________________________________
Q1828. Which of the part of tongue bears cells for sour taste ?
(a) Front (b) Back
(c) Sides (d) Middle
Ans: (c)
________________________________________
Q1829. Which one of the following is a viral disease in man ?
(a) Mumps (b) plague
(c) Cholera (d) Syphilis
Ans: (a)
________________________________________
Q1830. Among the defects of eye, the shortsightedness is called
(a) coma
(b) hypermetropia
(c) myopia
(d) astigmatism
Ans: (c)
________________________________________
Q1831. Vegetables are easily perishable because of their high content of
(a) sugars (b) water
(c) vitamins (d) enzymes
Ans: (b)
________________________________________
Q1832. Amoebic dysentery is caused by
(a) Entamoeba histolytica
(b) Salmonella typhi
(c) E. coli
(d) Streptococcus pyogenes
Ans: (a)
________________________________________
Q1833. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will
(a) increase (b) decrease
(c) remain unaffected
(d) increase for males and decrease for females
Ans: (a)
________________________________________
Q1834. The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrbosis?
(a) Copper (b) Lead
(c) Mercury (d) Zinc
Ans: (a)
________________________________________
Q1835. The limb bones of children become bent if there is deficiency of vitamin
(a) A (b) B1
(c) D (d) E
Ans: (c)
________________________________________
Q1836. The average heart beat rate per minute in a normal person is
(a) 82 (b) 92
(c) 72 (d) 98
Ans: (c)
________________________________________
Q1837. The concentration of which of the following decreases in anaemia ?
(a) Haemoglobin(b) Collagen
(c) Hyoglobin (d) Myosin
Ans: (a)
________________________________________
Q1838. Respiration process requires
(a) heat (b) water
(c) oxygen (d) sunlight
Ans: (c)
________________________________________
Q1839. What is the chemical name of vinegar ?
(a) Citric acid
(b) Acetic acid
(c) Pyruvic acid
(d) Malic acid
Ans: (b)
________________________________________
Q1840. Pituitary gland is situated in
(a) the base of the heart
(b) the base of the brain
(c) the neck
(d) the abdomen
Ans: (b)