Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Of the following, the town which does not come within the National Capital Region is ?
Posted on: 30, November 2021

Q971. Of the following, the town which does not come within the National Capital Region is ?
(a) Panipat (b) Rohtak
(c) Khurja (d) Mathura
Ans: (d)
________________________________________
Q972. According to a study conducted by Hyderbad’s National Institute of Nutrition, the healthiest of 14 fresh fruits commonly consumed in India with maximum ‘Goodness Index’ is :
(a) Indian Plum
(b) Mango (c) Guava
(d) Custard apple
Ans: (c)
________________________________________
Q973. The present name of ‘Kamarupa’ is
(a) Assam (b) Bihar
(c) Bengal (d) Manipur
Ans: (a)
________________________________________
Q974. The heavy rains and cloudbursts during summer of 2013 devastated around 2000 villages, 1500 roads and 150 bridges in the State of
(a) Meghalaya
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Uttarakhand
Ans: (d)
________________________________________
Q975. Who was the creator of the famous Rock Garden of Chandigarh?
(a) Khushwant Singh
(b) Charles Corbusier
(c) Edward Baker
(d) Nek Chand
Ans: (d)
________________________________________
Q976. Where are most of the earth’s active volcanoes concentrated ?
(a) Europe
(b) Pacific Occan
(c) Africa
(d) South America
Ans: (b)
________________________________________
Q977. What is the longest mountain range in the world above sea-level?
(a) Andes mountains
(b) Himalayas (c) Alps
(d) Pyreness mountains
Ans: (a)
________________________________________
Q978. ‘Dykes’ are especially constructed in
(a) Norway (b) Holland
(c) France
(d) United Kingdom
Ans: (b)
________________________________________
WORLD GEOGRAPHY
Q979. The deepest trench of the world-
‘The Mariana Trench’ is located in the :
(a) Indian Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Arctic Ocean
(d) Pacific Ocean
Ans: (d)
________________________________________
Q980. “Climate is extreme, rainfall is scanty, and the people used to be nomadic hoarders”. For which region is this statement correct ?
(a) African Savanna
(b) Central Asian Steppes
(c) Siberian Tundra
(d) North American Prairies
Ans: (b)
________________________________________
Q981. The main reason for deforestation in Asia is
(a) excessive fuel wood collection
(b) excessive soil erosion
(c) floods
(d) construction of roads
Ans: (a)
________________________________________
Q982. The largest freshwater lake in the world is
(a) Lake Victoria
(b) Lake Michigan
(c) Lake Balkhash
(d) Lake Superior
Ans: (d)
________________________________________
Q983. Which one of the following is called ‘Ring of Fire’?
(a) Circum Pacific Belt
(b) Mid-Continental Belt
(c) Indian Ocean Belt
(d) Atlantic Ocean Belt
Ans: (a)
________________________________________
Q984. The Strait of Gibraltar is situated in the
(a) Iberian Peninsula
(b) Indian Peninsula
(c) Arabian Peninsula
(d) Cape York Peninsula
Ans: (a)
________________________________________
Q985. The Equatorial Forests of the Amazon Basin in South America are known as
(a) Selva (b) Taiga
(c) Tundra (d) Pampas
Ans: (a)
________________________________________
Q986. In geography ‘Gulf Stream’ refers to
(a) a warm ocean current
(b) strong air current
(c) streams joining a gulf
(d) the name of a stream
Ans: (a)
________________________________________
Q987. Mount Blanc is the highest peak of these mountain ranges
(a) Atlas (b) Rockys
(c) Andes (d) Alps
Ans: (d)
________________________________________
Q988. The Victoria Falls are on the river
(a) Niger (b) Congo
(c) Zambezi (d) Orange
Ans: (c)
________________________________________
Q989. The Panama Canal links
(a) Pacific and Atlantic Ocean
(b) Atlantic and Arctic Ocean
(c) Pacific and Indian Ocean
(d) Antarctic and Atlantic Ocean
Ans: (a)
________________________________________
Q990. The largest delta of the world is
(a) Sunderbans (b) Amazon Basin
(c) Greenland (d) Congo Basin
Ans: (a)
________________________________________
Q991. Peshawar is near to
(a) Karakoram Pass
(b) ZojilaPass
(c) Namika-La Pass
(d) Khyber Pass
Ans: (d)
________________________________________
Q992. Which strait separates Australia and Tasmania?
(a) Bass (b) Bab-el-Mandeb
(c) Palk (d) Berring
Ans: (a)
________________________________________
Q993. The Coast of Norway is an example of
(a) Dalmatian Coast
(b) Fiord Coast
(c) Ria Coast
(d) Emerged Coast
Ans: (b)
________________________________________
Q994. Grassland is called ‘Pampas’ in
(a) Africa
(b) South America
(c) United Kingdom
(d) The USA
Ans: (b)
________________________________________
Q995. The cyclone that brought devastation in Bangladesh was named as
(a) Shary (b) Sidr
(c) Wendy (d) Erin
Ans: (b)
________________________________________
Q996. Which among the following is an abiotic factor ?
(a) Mites (b) Moisture
(c) Insects (d) Rodents
Ans: (b)
________________________________________
Q997. Llanos are the grasslands of
(a) Guyana Highlands
(b) Brazillian Highlands
(c) Argentina
(d) Chile
Ans: (d)
________________________________________
Q998. Sahara is located in which part of Africa ?
(a) Eastern (b) Western
(c) Northern (d) Southern
Ans: (c)
________________________________________
Q999. Which of the following country has the longest overland tunnel?
(a) Germany (b) Switzerland
(c) Spain (d) France
Ans: (b)
________________________________________
Q1000. Which of the following deserts have been named after the phrase ‘The Great Thirst’ ?
(a) Namib Desert
(b) Mojave Desert
(c) Kalahari Desert
(d) Sahara Desert
Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published.