Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Legal Tender Money is
Posted on: 30, November 2021

Q1271. Legal Tender Money is
(a) accepted only by Government
(b) accepted by people and Government as per the law
(c) not accepted for business purposes by law
(d) not accepted by Government
Ans: (b)
________________________________________
Q1272. Inflation can be checked by
(a) increasing exports
(b) increasing money supply
(c) increasing Government expenditure
(d) decreasing money supply
Ans: (d)
________________________________________
Q1273. Stagflation is a situation of
(a) stagnation and deflation
(b) stagnation and recession
(c) stagnation and inflation
(d) stagnation and recovery
Ans: (c)
________________________________________
Q1274. Stagflation refers to a situation which is characterised by
(a) stagnant employment and deflation
(b) deflation and rising unemployment
(c) inflation and rising employment.
(d) inflation and rising unemployment
Ans: (d)
________________________________________
Q1275. The purpose of devaluation is to :
(a) be little foreign currencies
(b) encourage exports
(c) discourage exports
(d) encourage import
Ans: (b)
________________________________________
Q1276. Which term is not related to banking ?
(a) C.R.R. (b) N.E.E.R.
(c) S.L.R. (d) Fixed Deposits
Ans: (b)
________________________________________
Q1277. A currency whose exchange rate is influenced by the government is a/an
(a) Unmanaged Currency
(b) Managed Currency
(c) Scarce Currency
(d) Surplus Currency
Ans: (b)
________________________________________
Q1278. The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called
(a) Proportional tax
(b) Progressive tax
(c) Regressive tax
(d) Degressive tax
Ans: (b)
________________________________________
Q1279. ‘Residex’ is associated with
(a) Share prices
(b) Price inflation
(c) Mutual fund prices
(d) Land prices
Ans: (d)
________________________________________
Q1280. ‘Green Banking’ means :
(a) Banks financing agriculture
(b) Banks financing irrigation projects
(c) Banks financing farmers
(d) Banks financing proenvironmental projects
Ans: (d)
________________________________________
Q1281. A seller or buyer protects his business or holdings from changing prices and takes action against it. It is known as–
(a) defence (b)betting
(c) inter-trading (d)mortgage
Ans: (a)
________________________________________
Q1282. A country’s balance of trade is unfavourable when —
(a) exports exceed imports
(b) imports exceed exports
(c) terms of trade become unfavourable
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q1283. With which form of economy is the term ‘Laissez-faire’ associated ?
(a) Capitalist economy
(b) Socialist economy
(c) Mixed economy
(d) Command economy
Ans: (a)
________________________________________
Q1284. ‘PROTECTION’ means
(a) Restrictions imposed on import trade
(b) Protection to home industries
(c) No free exchange of goods and services between two countries
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q1285. Multinational Corporation is also called
(a) Trading Corporation
(b) International Corporation
(c) Finance Corporation
(d) Trans-national Corporation
Ans: (d)
________________________________________
Q1286. A Trade Policy consists of
(a) Export-Import Policy
(b) Licencing Policy
(c) Foreign Exchange Policy
(d) Balance of Payment Policy
Ans: (a)
________________________________________
Q1287. The balance of payments of a country is in equilibrium when the
(a) demand as well as supply of the domestic currency are the highest
(b) demand for the domestic currency is equal to its supply
(c) demand for the domestic currency is the highest
(d) demand for the domestic currency is the lowest
Ans: (b)
________________________________________
Q1288. “Wall Street” is the name of the :
(a) Stock Exchange of New York
(b) Indian Township in Washington
(c) Super market in Mumbai
(d) Stock Exchange of kolkata
Ans: (a)
________________________________________
Q1289. “Globalisation of Indian Economy” denotes :
(a) Increase of external borrowings
(b) having minimum intervention in economic relations with other countries
(c) starting of new business units abroad
(d) relaxing the programmes of import substitution
Ans: (b)
________________________________________
Q1290. Structural unemployment arises due to :
(a) deflationary conditions
(b) heavy industry bias
(c) shortage of raw materials
(d) inadequate productive capacity
Ans: (d)
________________________________________
Q1291. Which amidst the following is not a credit rating agency ?
(a) CRISIL (b) CARE
(c) ICRA (d) IFCI
Ans: (d)
________________________________________
Q1292. Which organisation collects data for the unorganised sector ?
(a) NSSO (b) CSO
(c) ASI (d) RBI
Ans: (a)
________________________________________
Q1293. Kisan Credit Card scheme was introduced in
(a) 1991 (b) 1996
(c) 1998 (d) 2000
Ans: (c)
________________________________________
Q1294. According to the Employment Outlook 2007 reports of the Organisation for Economic Cooperation and Develop-ment
(OECD), the number of new jobs created in India every year from 2000 to 2005 is
(a) 5 million (b) 8 million
(c) 11 million (d) 13 million
Ans: (c)
________________________________________
Q1295. A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet the minimum consumption expenditure is considered as
(a) Absolute Poverty
(b) Relative Poverty
(c) Urban Poverty
(d) Rural Poverty
Ans: (a)
________________________________________
Q1296. Which of the following taxes are levied and collected by the centre but their net proceeds are wholly transferred to states ?
(a) Expenditure Tax and Gift Tax
(b) Additional Duties of Excise in lieu of Sales Tax
(c) Stamps and Registration
(d) Taxes on Advertisement
Ans: (d)
________________________________________
Q1297. Which of the following sets belongs to Central tax ?
(a) Excise duty, Sales tax and Custom duty
(b) Excise duty, Custom duty and Income tax
(c) Income tax, Custom duty and House tax
(d) Custom duty, Entertainment tax and Income tax
Ans: (b)
________________________________________
Q1298. The reserves held by Commercial Banks over and above the statutory minimum, with the RBI are called
(a) Cash reserves
(b) Deposit reserves
(c) Excess reserves
(d) Momentary reserves
Ans: (c)
________________________________________
Q1299. Which of the following is a part of tertiary sector?
(a) Power and transportation
(b) Animal Husbandry
(c) Cotton manufacturing
(d) Cultivation of crops
Ans: (a)
________________________________________
Q1300. Agricultural income tax is a source of revenue to
(a) Central Government
(b) State Government
(c) Local Administration
(d) Centre and State Govern ments
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published.