Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
In organic compounds, nitrogen is estimated by
Posted on: 30, November 2021

Q1661. In organic compounds, nitrogen is estimated by
(a) Carius method
(b) Victor-Meyer’s method
(c) Liebig’s method
(d) Dumas’ method
Ans: (d)
________________________________________
Q1662. The percentage of oxygen in air is approximately
(a) 100% (b) 1%
(c) 78% (d) 21%
Ans: (d)
________________________________________
Q1663. Choose the incorrect statement pertaining to organic compounds
(a) They have low melting and boiling points
(b) They do not dissolve in water
(c) They are not easily combustible
(d) They contain mainly carbon and hydrogen
Ans: (c)
________________________________________
Q1664. Iodine value is used to estimate
(a) Hydroxyl groups in oil
(b) Alkali content in oil
(c) Unsaturation in oil
(d) Carboxylic groups in oil
Ans: (c)
________________________________________
Q1665. Brass gets discoloured in air due to constant exposure in presence of:
(a) Aluminium phosphide
(b) Hydrogen sulphide
(c) Hydrogenated wafers
(d) Aluminium sulphide
Ans: (b)
________________________________________
Q1666. When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy siate, they emit light, which we can observe in
(a) Raman spectra
(b) Absorption spectra
(c) Emission spectra
(d) Fluorescence
Ans: (c)
________________________________________
Q1667. Stains of rust on clothes can be removed by :
(a) Oxalic acid (b) Petrol
(c) Alcohol (d) H2O2
Ans: (a)
________________________________________
Q1668. Piped Natural Gas (PNG) is used for
(a) Mining (b) Welding
(c) Anaesthesia (d) Cooking
Ans: (d)
________________________________________
Q1669. The name of unreactive gas is
(a) Carbon dioxide
(b) Hydrogen
(c) Nitrogen
(d) Oxygen
Ans: (c)
________________________________________
Q1670. The nuclear particle having no mass and no charge, but only spin is
(a) proton (b) neutrino
(c) meson (d) electron
Ans: (b)
________________________________________
Q1671. Which among the following is used to dilute oxygen in the gas cylinders used by divers ?
(a) Krypton (b) Argon
(c) Helium (d) Neon
Ans: (c)
________________________________________
Q1672. Neutrons are slowed down in a nuclear reactor by
(a) Fissionable material
(b) Moderator
(c) Control rods
(d) Cooling system
Ans: (b)
________________________________________
Q1673. Threshold limit value of copper in the atmospheric air is
(a) 0.001 mg/m3
(b) 0.01 mg/m3
(c) 1.0 mg/m3
(d) 5.0 mg/m3
Ans: (c)
________________________________________
Q1674. The presence of Cobalt in Vitamin B12 was established for the first time by
(a) Hydrolysis test
(b) Spectroscopy
(c) Borax-Bead test
(d) Sodium Nitroprusside test
Ans: (b)
________________________________________
Q1675. Sulphur dioxide bleaches colouring matter by :
(a) Reduction
(b) Dehydration
(c) Decomposition
(d) Oxidation
Ans: (a)
________________________________________
Q1676. Heating of a ore below its melting point in the absence of air is known as
(a) Refining (b) Calcination
(c) Roasting (d) Smelting
Ans: (b)
________________________________________
Q1677. A nibble is equal to_____ bits.
(a) 32 (b) 4
(c) 8 (d) 16
Ans: (b)
________________________________________
Q1678. Which one of the following group of gases contribute to the “Green House Effect”?
(a) Carbon dioxide and Methane
(b) Ammonia and Ozone
(c) Carbon monoxide and Sulphur dioxide
(d) Carbon tetraflouride and Nitrous oxide
Ans: (a)
________________________________________
Q1679. The gas causing acid rain in an industrial area is
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Methane
Ans: (c)
________________________________________
Q1680. Natural rubber is a polymer of
(a) Vinyl acetate (b) Propene
(c) Isoprene (d) Styrene
Ans: (c)
________________________________________
Q1681. Nylon is made up of :
(a) Polyamide
(b) Polyester
(c) Polyethylene
(d) Polypropylene
Ans: (a)
________________________________________
Q1682. Citric acid is present in free form in
(a) Tamarind (b) Milk
(c) Apple (d) Lemon
Ans: (d)
________________________________________
Q1683. Which of the following is used as anesthetic ?
(a) NH3 (b) NO
(c) NO2 (d) N2O
Ans: (b)
________________________________________
Q1684. The open “Sigrees” or coal stoves often require fanning to sustain burning because of
(a) tendency of carbon dioxide to form a layer along with dust smoke
(b) lack of oxygen in the surroundings of sigrees
(c) accumulation of smoke and dust over the sigrees
(d) interrupted release of moisture from the material
Ans: (a)
________________________________________
Q1685. ‘Atomic theory’ of matter was given by
(a) Avogadro (b) Dalton
(c) Newton (d) Pascal
Ans: (b)
________________________________________
Q1686. The percentage of carbon in cost iron is :
(a) 0.01 to 0.25
(b) 0.5 to 1.5
(c) 6 to 8
(d) 3 to 5
Ans: (d)
________________________________________
Q1687. Iron rusts quickly in
(a) Rain water
(b) Sea water
(c) Distilled water
(d) River water
Ans: (b)
________________________________________
Q1688. Which of the following is the maximum number of electrons that can be present in M-shell?
(a) 2 (b) 8
(c) 18 (d) 32
Ans: (c)
________________________________________
Q1689. White phosphorus is generally kept under
(a) Alcohol (b) Water
(c) Glycerine (d) Kerosene oil
Ans: (b)
________________________________________
Q1690. When cathode rays strike a target of high atomic weight, they give rise to
(a) -rays (b) and rays
(c) X-rays (d) positive rays
Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published.