Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
In hydel power station, the motion produced in turbines is due to
Posted on: 30, November 2021

Q1511. In hydel power station, the motion produced in turbines is due to
(a) flow of water
(b) burning of coal
(c) burning of diesel
(d) production of steam
Ans: (a)
________________________________________
Q1512. A fresh egg when placed in salt water will
(a) sink and go to the bottom
(b) sink but will not go to the bottom
(c) float
(d) burst
Ans: (c)
________________________________________
Q1513. Which one among the following components can not be developed within an “integrated circuit”?
(a) Diode (b) Triode
(c) Transformer (d) Transistor
Ans: (c)
________________________________________
Q1514. A bomb explodes on the moon.
You will hear its sound on earth after ______
(a) 20 minutes
(b) 2 hours 20 minutes
(c) 3.7 hours
(d) You cannot hear the sound of explosion
Ans: (d)
________________________________________
Q1515. Absolute Zero is defined as
(a) The temperature at which all molecular motion ceases
(b) At which water boils at 298K
(c) At which liquid Helium boils
(d) At which the volume becomes zero
Ans: (a)
________________________________________
Q1516. On a cold day when the room temperature is 15°C, the metallic cap of a pen becomes much colder than its plastic body, though both are at the same temperature of 15°C, because :
(a) metals have higher thermal capacity than plastics
(b) plastics have a lower density than metals
(c) metals are good conductors of heat
(d) plastics have a higher thermal conductivity than metals
Ans: (c)
________________________________________
Q1517. The reverse effect of X–ray emission is
(a) Raman effect
(b) Compton effect
(c) Zeeman effect
(d) Photoelectric
Ans: (d)
________________________________________
Q1518. Acceleration is
(a) Inversely proportional to force
(b) Inversely proportional to mass
(c) Directly proportional to mass
(d) Directly proportional to force
Ans: (a)
________________________________________
Q1519. Baryllium Sulphate is less soluble in water due to
(a) High inflammable energy
(b) Low Energy of dissociation
(c) Low inflammable energy
(d) Lonic band
Ans: (a)
________________________________________
Q1520. Which among the following is a carbohydrate ?
(a) Nylon
(b) Cane-sugar
(c) Turpentine
(d) Hydrogen peroxide
Ans: (b)
________________________________________
Q1521. Fertiliser having high nitrogen content is :
(a) Urea
(b) Ammonium sulphate
(c) Ammonium nitrate
(d) Calcium citrate
Ans: (c)
________________________________________
Q1522. Which one of the following metals pollutes the air of a city having large number of automobiles?
(a) Cadmium (b) Chromium
(c) Lead (d) Copper
Ans: (c)
________________________________________
Q1523. The substance which does not expand on going from liquid state to solid state is
(a) Water (b) Cast-iron
(c) Aluminium(d) Type metal
Ans: (d)
________________________________________
Q1524. Which of the following is used as a lubricant in heavy machines?
(a) Bauxite (b) Sulphur
(c) Phosphorus (d) Graphite
Ans: (d)
________________________________________
CHEMISTRY
Q1525. The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is :
(a) Invertase (b) Maltase
(c) Zymase (d) Diastase
Ans: (c)
________________________________________
Q1526. Galvanization is the :
(a) deposition of zinc on iron
(b) deposition of tin on iron
(c) deposition of copper on iron
(d) deposition of aluminium on iron
Ans: (a)
________________________________________
Q1527. Who developed atom bomb ?
(a) Warner Wan Brown
(b) J. Robert Openheimer
(c) Edward Taylor
(d) Samuel Koehen
Ans: (b)
________________________________________
Q1528. What is the most commonly used substance in fluorescent tubes?
(a) Sodium oxide and argon
(b) Sodium vapour and neon
(c) Mercury vapour and argon
(d) Mercury oxide and neon
Ans: (c)
________________________________________
Q1529. The natural source of hydro-carbon is
(a) Crude oil (b) Biomass
(c) Coal (d) Carbohydrates
Ans: (a)
________________________________________
Q1530. Which among the following metals provides amphoteric oxide ?
(a) Sodium (b) Silver
(c) Aluminium(d) Calcium
Ans: (c)
________________________________________
Q1531. Which among the following is pure matter ?
(a) Carbon–dioxide
(b) Brass
(c) Air
(d) Iron
Ans: (a)
________________________________________
Q1532. ‘Milk of Magnesia’ is a suspension of :
(a) magnesium sulphate
(b) magnesium carbonate
(c) magnesium hydroxide
(d) magnesium chloride
Ans: (c)
________________________________________
Q1533. Isobars are lines joining places having equal
(a) Rainfall
(b) Pressure
(c) Population
(d) Height above sea-level
Ans: (b)
________________________________________
Q1534. What is the element that is in the highest percentage in the composition of the earth ?
(a) Silicon (b) Oxygen
(c) Magnesium (d) Iron
Ans: (b)
________________________________________
Q1535. The fundamental particles present in the nucleus of an atom are
(a) Electron, proton
(b) Proton, neutron
(c) Neutron, electron
(d) Neutron, positron
Ans: (b)
________________________________________
Q1536. Which of the following alkali metals has highest specific heat?
(a) Caesium (b) Rubidium
(c) Potassium(d) Lithium
Ans: (d)
________________________________________
Q1537. Diamond is harder than graphite because of :
(a) difference in layers of atoms
(b) tetrahedral structure of diamond
(c) difference of crystalline structures
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q1538. What is the element required for solar energy conversion ?
(a) Beryllium
(b) Tantalum
(c) Silicon
(d) Ultra pure carbon
Ans: (c)
________________________________________
Q1539. PVC is obtained by the polymerisation of
(a) Propane (b) Vinyl chloride
(c) Styrene (d) Acetylene
Ans: (b)
________________________________________
Q1540. The pH of human blood is between :
(a) 6.5-7 (b) 7.5-8
(c) 8-9 (d) 4.5-5
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published.