Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Hydraulic brakes work on the principle of
Posted on: 30, November 2021

Q1481. Hydraulic brakes work on the principle of
(a) Thomson’s law
(b) Newton’s law
(c) Bernoulli’s theorem
(d) Pascal’s law
Ans: (d)
________________________________________
Q1482. Sound is heard over longer distances on rainy days because
(a) sound travels slowly in moist air
(b) sound travels faster in moist air
(c) moist air does not absorb sound
(d) moist air absorbs sound
Ans: (b)
________________________________________
Q1483. The average kinetic energy of the molecules of an ideal gas is directly proportional to
(a) Velocity of Molecules
(b) Mass of Molecules
(c) Absolute temperature of the gas
(d) Temperature of environment
Ans: (c)
________________________________________
Q1485. Which of these travels in glass with minimum velocity ?
(a) red light (b) violet light
(c) green light (d) yellow light
Ans: (b)
________________________________________
Q1486. Blowing Air with open pipe is an example of :
(a) Isothermal process
(b) Isochroric process
(c) Isobaric process
(d) Adiabatic process
Ans: (c)
________________________________________
Q1487. In which region of electromagnetic spectrum does the Lyman series of hydrogen atom lie ?
(a) Visible (b) Infrared
(c) Ultraviolet (d) X-ray
Ans: (c)
________________________________________
Q1489. ‘Parsec’ is the unit measurement of
(a) Density of stars
(b) Astronomical distance
(c) Brightness of heavenly bodies
(d) Orbital velocity of giant stars
Ans: (b)
________________________________________
Q1490. Which of the following is the second largest source of global energy?
(a) Fossil fuel
(b) Nuclear Energy
(c) Renewable Energy
(d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q1491. Stress can be defined as _____ quantity.
(a) Scalar (b) Vector
(c) Phasor (d) Tensor
Ans: (d)
________________________________________
Q1492. If an electron and a photon have the same wavelength, then they will have the same
(a) velocity
(b) linear momentum
(c) angular momentum
(d) energy
Ans: (b)
________________________________________
Q1493. When a ship enters the sea from a river what will be the effect?
(a) It lowers
(b) It sways
(c) It rises a little
(d) It jolts
Ans: (c)
________________________________________
Q1494. Which Article of the Indian Constitution provides free and compulsory education to children?
(a) 21-A (b) 46
(c) 39 (d) 15
Ans: (a)
________________________________________
Q1495. Which of the following was the first theory of super conductivity?
(a) Ginzburg Landau theory
(b) London theory
(c) Resonating valence bond theory
(d) Quantum field theory
Ans: (b)
________________________________________
Q1496. Which of the following is an insulator?
(a) Mercury (b) Carbon
(c) Germanium
(d) Glass
Ans: (d)
________________________________________
Q1497. What is the name of the device used to convert alternating current into direct current ?
(a) Ammeter
(b) Galvanometer
(c) Rectifier (d) Transformer
Ans: (c)
________________________________________
Q1498. Curie is an unit of
(a) Radioactivity
(b) energy of Gamma rays
(c) intensity of Gamma rays
(d) work function
Ans: (a)
________________________________________
Q1499. The unit of measurement of noise is
(a) Decibel (b) Hertz
(c) Amplifier (d) Acoustics
Ans: (a)
________________________________________
Q1500. The least distance of distinct vision is
(a) 35 cm (b) 25 cm
(c) 45 cm (d) 15 cm
Ans: (b)
Q1501. Addition of suitable impurities into semiconductor, is called
(a) Doping (b) Mixing
(c) Forming (d) Diluting
Ans: (a)
________________________________________
Q1502. The large collection of stars, dust and gas held together by gravitational attraction between components is known as
(a) Cluster
(b) Atmosphere
(c) Galaxy
(d) Sun Family
Ans: (c)
________________________________________
Q1503. The material used in electric heater is
(a) Tungsten (b) Nichrome
(c) Brass (d) Steel
Ans: (b)
________________________________________
Q1504. A man standing close to the platform at a railway station experiences a pulling force towards a fast moving train because of __________ .
(a) gravitational force between train and man
(b) illusion of the man
(c) the centripetal force
(d) pressure difference due to fast moving air in between
Ans: (d)
________________________________________
Q1505. Where do the electrical charges reside in a charged conductor?
(a) at the core
(b) throughout the body
(c) depended upon the nature of the body
(d) outer surface of the body
Ans: (d)
________________________________________
Q1506. Which phenomenon is responsible for the echo of sound wave?
(a) Reflection (b) Refraction
(c) Interference
(d) Polarisation
Ans: (a)
________________________________________
Q1507. The spring balance works on the principle of __________ .
(a) Boyle’s Law
(b) Hooke’s Law
(c) Bernoulli’s principle
(d) Pascal’s Law
Ans: (b)
________________________________________
Q1508. When we see an object, the image formed on the retina is
(a) Real and inverted
(b) Real and erect
(c) Virtual and erect
(d) Virtual and inverted
Ans: (a)
________________________________________
Q1509. A galvanometer can be converted to a voltmeter by connecting
(a) a high resistance in parallel
(b) a high resistance in series
(c) a low resistance in series
(d) a low resistance in parallel
Ans: (b)
________________________________________
Q1510. The force which makes a vehicle to stop when break is applied is called
(a) gravitational force
(b) vanderwalls force
(c) frictional force
(d) covalant force
Ans: (c)