General Knowledge mcq PDF 2020 Download Here SET-108

General Knowledge MCQ PDF 2020 Download Here


1. Name the video blogging contest launched by PM Modi in Mann Ki Baat.
A. Yoga Jeevan
B. My Yoga
C. Simply Yoga
D. 5 Min Yoga
E. Jeevan Yoga
Ans- E
2. Which bank has partnered with Chalo launch to bring in a contactless card for bus
passengers ?
A. UCO
B. ICICI
C. Yes Bank
D. SBI
E. HDFC
Ans- C
3. Who among the following has taken charge as the Deputy Managing Director of
Exim Bank ?
A. Anandi Mishra
B. Harsha Bangari
C. Sudarshan Kumari
D. Nalin Sharma
E. Aruna Mehta
Ans- B
4. Which of the following researcher has won the 2020 Sigmod Contributions Award
?
A. Philippe Bonnet
B. Juliana Freire
C. Martin Kersten
D. Stefan Manegold
E. Peter Boncz
Ans- D
5. What is the theme of the World Milk Day observed on June 1, annually ?
A. Drink Move Be Strong
B. 20th Anniversary of World Milk Day
C. Milk in our lives
D. Raise a Glass
E. Drink Milk: Today & Everyday
Ans- B
6. Which state aims to provide tap connection to all rural households by December,
2022 ?
A. Punjab
B. Meghalaya
C. Haryana
D. Uttar Pradesh
E. Assam
Ans- B
7. Name the scheme launched by Prime Minister Narendra Modi to provide
affordable loans to street vendors amid the COVID-19 crisis.
A. PM swarozgar Yojana
B. PM SVANidhi
C. PM Nidhi
D. PM Street Vendor Yojana
E. AtmaNirbharNidhi
Ans- B
8. Which Cyclone has developed off the eastern coast of India and is likely to hit
Maharashtra and Gujarat on 3 June ?
A. Gaja
B. Vayu
C. Amphan
D. Phailin
E. Nisarga
Ans- E
9. Who among the following has been nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna
award by the Boxing Federation of India ?
A. Chhote Lal Yadav and Vikas Krishan
B. Amit Panghal and Vikas Krishan
C. Mohammed Ali Qamar and Chhote Lal Yadav
D. Manish Kaushik and Vikas Krishan
E. Lovlina Borgohain and Simranjit Kaur
Ans- B
10. Name the e-learning platform launched by The Sports Authority of India to
provide an online coaching programme for grassroot level.
A. Go India online
B. Khelo India Games
C. Khelo India e-Pathshala
D. Khelo India Library
E. Khelo India online
Ans- C
11. The Telangana Formation Day is celebrated every year on which date to mark
the formation of the state ?
A. June 4th
B. June 5th
C. June 3rd
D. June 2nd
E. June 1st
Ans- D
12. Who as been appointed as India’s next Ambassador
to Kuwait ?
A. Nilambar Acharya
B. Sibi George
C. Gaitri Issar Kumar
D. Manjeev Singh Puri
E. Dinkar Khullar
Ans- B
13. World Bicycle Day is observed annually on which date to recognise the
longevity, uniqueness and versatility of the bicycle ?
A. June 2
B. May 29
C. June 3
D. May 31
E. June 1
Ans- C
14. Who among the following has won the regional award for Asia in
Commonwealth Short Story Prize ?
A. Rahul Mehta
B. Namita Gokhale
C. Madhulika Liddle
D. Janahvai Barua
E. Kritika Pandey
Ans- E
15. Which of the following Indian hockey player has been Nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
A. BJ Kariappa
B. Romesh Pathania
C. Tushar Khandker
D. Rani Rampal
E. Vandana Katariya
Ans- D
16. What is India’s ranking in the latest startup ecosystem survey by Startup blink ?
A. 18
B. 16
C. 15
D. 19
E. 23
Ans- E
17. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to the UK ?
A. Devendra Dubey
B. Gaitri I. Kumar
C. Anil Kumar
D. Saraswati Prasad
E. Baldeep Kumar
Ans- B
18. Name the Government scheme launched by the Central government to provide
for jobs to returning Indians from abroad.
A. SAMIKSHA
B. SWADES
C. SAMARTH
D. SAKSHAR
E. SKILLED
Ans- B
19. Who has taken over as the President of Confederation of Indian Industry (CII)?
A. Bret Taylor
B. Jess Crohn
C. Sanjiv Bajaj
D. Uday Kotak
E. Vikram Kirloskar
Ans- D
20. Who has been appointed as the new Chairman of Twitter?
A. Michael Montano
B. Patrick Pichette
C. Ned Segal
D. Omid Kordestani
E. Martha Lane
Ans- B
21. Who has been appointed as the new Chairperson of BAFTA?
A. Dinesh Sood
B. B Gakher
C. Krishnendu Majumdar
D. Pippa Hariis
E. Ashok Jha
Ans- C

DOWNLOAD PDF HERE 

Odisha Job

ODISHA FREE JOB ALERT Provide the Latest Job information, current affairs, and important notification about your carrier so visit us regularly for more update

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Default thumbnail
Previous Story

General knowledge short questions pdf 2020

Default thumbnail
Next Story

Odisha CT BED Entrance 2020 Apply Online Here, Syllabus, Details @samsodisha.gov.in