General knowledge mcq 2020 Download PDF Here

General knowledge MCQ 2020 Download PDF Here


1. Which country is all set to be the first one to Launch a Satellite for monitoring Arctic Climate this Year?
A.Iran
B.Russia
C.China
D.US
E.North Korea
Ans- B
2. What is the theme of World Asthma Day observed every year on the 5th of May?
A.Asthma Prevention & Management
B.Preventing Asthma Death
C.Asthma & You
D.Climate change & Asthma
E.Enough Asthma Death
Ans- E
3. The government of which state has decided to launch the Mukhya Mantri Shahari Rojgar Guarantee Yojna guaranteeing at least 120 days of employment
to people living in urban areas?
A.Haryana
B.Himachal Pradesh
C.Punjab
D.Kerala
E.Tamil Nadu
Ans- B
4. The Aarogya Setu app launched by the government has introduced which portal for telemedicine services and consultation to people?
A.Arogya Portal
B.Sehat Portal
C.Shikr Portal
D.Mitr Portal
E.Health Portal
Ans- D
5. “The Saras Collection” launched on the Government e-Marketplace (GeM) portal showcases which of the following products?
A.Dairy products
B.Tribal products
C.Pulses
D.Textiles
E.Daily utility products made by Self Help Groups
Ans- E
6. What is India’s ranking India among countries in the publication of scientific journals?
A.5th
B.4th
C.2nd
D.6th
E.3rd
Ans- E
7. The government of which state has launched an exit app for stranded people of other states who want to return to their native place?
A.Tamil Nadu
B.West Bengal
C.Punjab
D.Haryana
E.Assam
Ans- B
8. Who has been appointed as the new Chief Financial officer of Flipkart and Myntra?
A.Bhagya Shetty
B.Sriram Venkataraman
C.Sanjay Baweja
D.Vishakha Lall
E.Vikram Sharma
Ans- B
9. Who has been appointed as the new economic relations secretary in the Ministry of External Affairs?
A.Pradeep Desai
B.Bipin Mehta
C.Anand Kumar
D.Sunil Singh
E.Rahul Chhabra
Ans- E
10. The Indian Navy has launched which operation to repatriate Indian citizens from overseas?
A.Sea Bridge
B.Rahat
C.Samudra Setu
D.Sahayata
E.Madad
Ans- C
11. The government of which state had planned to launch a new programme ‘Nigah’ in order to educate the people in the state about social distancing and quarantine measures?
A.Tamil Nadu
B.Kerala
C.Himachal Pradesh
D.Haryana
E.Punjab
Ans- C
12. The Chief minister of which state has launched an app to monitor the agriculture needs of farmers?
A.Kerala
B.Punjab
C.Bihar
D.Haryana
E.Andhra Pradesh
Ans- E
13. Which organisation is all set to start a campaign to ‘protect’ senior citizens during COVID-19?
A.NASSCOM
B.Assocham
C.FICCI
D.CII
E.Niti Aayog
Ans- E
14.Who among the following has been reappointed as the Chairperson of the Parliament’s public accounts committee?
A.AK Antony
B.Ahmed Patel
C.Adhir Ranjan Chowdhury
D.Gulam Nabi Azad
E.Mallikarjun Kharge
Ans- C
15 Who has been chosen as the new Prime Minister by the Iraqi Parliament?
A.Juma Anad
B.Ali Allawi
C.Mustafa al-Kadhimi
D.Othmn Al Ghanmi
E.Adil Abdul-Mahdi
Ans- C
16. World Athletics Day is observed annually on which date?
A.May 11
B.May 7
C.May 13
D.May 15
E.May 17
Ans- B
17. The government of which state has launched an online portal scholarships.gov.in to provide scholarships to students in the final year of college or universities?
A.Assam
B.Mizoram
C.Kerala
D.Tripura
E.Tamil Nadu
Ans- D
18. Which state/ UT has ranked on top in terms of Internet penetration according to a study by the IAMAI?
A.Patna
B.Delhi
C.Telangana
D.Chandigarh
E.Kerala
Ans- B
19. Name the Mission launched by the Central Government to bring back stranded Indians from abroad due to the coronavirus lockdown.
A.Jai Bharat
B.Sethusamudram
C.Vande Bharat
D.Rescue Bharat
E.Rescue India
Ans- C
20. Which automobile manufacturer has launched a Digital Car Buying Platform ‘Own-Online’ To Boost Sales Amid Covid-19 Crisis?
A.Hyundai
B.Bajaj Auto
C.Tata Motors
D.Mahindra & Mahindra
E.Ford
Ans- D

DOWNLOAD ALL GK 2020 PDF HERE 

DOWNLOAD PDF HERE 

Odisha Job

ODISHA FREE JOB ALERT Provide the Latest Job information, current affairs, and important notification about your carrier so visit us regularly for more update

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Default thumbnail
Previous Story

Odisha CT Previous Year Question Papers: PDF Download past 7 Years Solved Papers & Answer Key for Free

Default thumbnail
Next Story

Odia essay topic