Odisha Free Job Alert
Daily Update Job Portal
General Knowledge 2020 MCQ GK PDF DOWNLOAD
Posted on: 13, October 2020

General Knowledge 2020 MCQ GK PDF DOWNLOAD

45. Which state’s government is to organize Zo Kutpui festival?
A. Arunachal Pradesh
B. Nagaland
C. Mizoram
D. Manipur
Ans- C 
47. Who among the following clinched gold in the Senior Wrestling National Championships in the 55kg Category?
A. Vinesh Phogat
B. Sakshi Malik
C. Anita Sheoran
D. Divya Kakran
Ans- A
48. Who won the Delhi Open International Grand Masters Chess Championship?
A. Surya Shekhar Ganguly
B. Abhijeet Gupta
C. Praveen Thipsay
D. Parimarjan Negi
Ans- B
49. Which technological giant has launched Audible Suno App in India?
A. Google
B. Microsoft
C. Amazon
D. Huawei
Ans- C 
50. Which state has unveiled a wage subsidy scheme for ventures?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
Ans- A
53. Under the Amma Vodi scheme, mothers and guardians of schoolgoing children from lower-income groups will receive financial assistance of annually.
A. Rs.5,000
B. Rs.8,000
C. Rs.12,000
D. Rs.15,000
Ans- D
55. Who took charge as new Army Chief?
A. V.K. Singh
B. Praveen Bakshi
C. Dalbir Singh Suhag
D. Manoj Mukund Naravane
Ans- D
56. Who among the following won the World Blitz Championships held in Moscow?
A. Vishwanathan Anand
B. Vladimir Kramnik
C. Hikaru Nakamura
D. Magnus Carlsen
Ans- C 
58. Who is the author of the book “Dark Feel, Eerie Cities: New Hindi
Cinema in Neoliberal India”?
A. Eric Barnouw
B. Ashish Rajadhyaksha
C. Anupama Chopra
D. Sarunas Paunksnis
Ans- D
59. World Day of War Orphans was celebrated on which date?
A. 6th January
B. 7th January
C. 8th January
D. 9th January
Ans- C 
60. CARA was designated as a Statutory Body under the provisions of
A. Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015
B. Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2018
C. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 2010
D. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 2018
Ans- A
61. Every year, International Day of Neutrality is observed on
A. 14th December
B. 12th December
C. 25th November
D. 25th October
Ans- B
62. Which among the following is the largest inland saltwater lake in
India?
A. Chilka lake
B. Wular lake
C. Sambhar lake
D. Pulicat lake
Ans- C 
63. Who is IBM’s new MD for India and South Asia?
A. Bhargav Dasgupta
B. Warendra Sinha
C. Atul Sahai
D. Sandip Patel
Ans- C 
64. The Income-Tax (IT) Department has launched a control room to monitor black money and illegal inducements round the clock, that is 24×7, in
A. Tamil Nadu
B. Assam
C. Delhi
D. Maharashtra
Ans- C
65. Who won the Syed Modi International tournament in men’s single final?
A. Kidambi Srikanth
B. Lee chong Wei
C. Wang Tzu Wei
D. Sourabh Verma
Ans- C 
66. What is the theme of the Indian Science Congress (ISC) of the year 2020?
A. Research and Rural Development for Novel Agri methods
B. Science and Technology: Rural Development
C. Agriculture and Rural Development
D. Innovation at its height- Technology and Rural Development
Ans- B
67. Which cyclone struck Fiji in 2020?
A. Sarai
B. Keni
C. Tino
D. Josie
Ans- C 
71. Who among the following is to be the chief guest for the Republic Day 2020?
A. Brazil President
B. France President
C. Crown Prince of UAE
D. South African President
Ans- A
72. Scientists of Zoological Survey of India have discovered three
new species of frogs in which state in 2020?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Nagaland
D. Tripura
Ans- C 
74. Which state topped the Sustainable Development Goals Index released by NITI Aayog?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Kerala
Ans- D
75. According to the Expenditure Finance Committee, what is the estimated cost for conducting the census 2021?
A. 7,854 crore
B. 8,754 crore
C. 10,000 crore
D. 5,522 crore
Ans- B
76. Who is elected as the PM of Spain?
A. Carles Puigdemont
B. Pedro Sanchez
C. Mariano Rajoy
D. Santiago Abascal
Ans- B

Download PDF HERE 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Continue in browser
To install tap Add to Home Screen
Add to Home Screen
To install tap
and choose
Add to Home Screen
Continue in browser
To install tap
and choose
Add to Home Screen
Continue in browser
Continue in browser
To install tap
and choose
Add to Home Screen
ଆପଣ ମାନେ ଫ୍ରି ଜବ ଅପଡେଟ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି ?
Dismiss
Allow Notifications