Odisha Free Job Alert
Daily Update Job Portal
General knowledge 2020 Free PDF Download
Posted on: 11, October 2020

General knowledge 2020 Free PDF Download

1. Which the African nation will be assisted by Indian Oil for implementation of the National LPG Promotion Policy?
A. Mali
B. Cameroon
C. Ghana
D. Senegal
Ans- C
2. What is the estimated cost for the establishment of ISRO’s Human Space Flight Centre (HSFC)?
A. Rs.1,200 crore
B. Rs.2,700 crore
C. Rs.3,500 crore
D. Rs.4,800 crore
Ans- B
3. Which country is to host the 36th International Geological Congress 2020?
A. India
B. China
C. Bangladesh
D. United States of America
Ans- A
4. Who is the governor of Arunachal Pradesh?
A. Pema Khandu
B. Jagdish Mukhi
C. Brigadier B. D. Mishra
D. Ganga Prasad
Ans- C
5. Global IntellectualProperty Convention is to be held at which
city?
A. Bengaluru
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata
Ans- C
6. Adani Ports & Special Economic Zone has appointed as its Chief Information Officer (CIO)?
A. Richard Ventre
B. Renu Sud Karnad
C. Naina Lal Kidwai
D. Chanda Kochhar
Ans- A
7. is the country’s first “Eat Right Station” as certified by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
A. Chennai Central Railway station
B. Trivandrum Central
C. Mumbai Central Railway station
D. Kanpur Central
Ans- C
8. With which of the following Indian Navy has signed MoU for the sharing of offshore data?
A. Indian Meteorological Department
B. Oil and Natural Gas Corporation
C. National Geophysical Research Institute
D. Geological Survey of India
Ans- D
9. A toll-free number 8884333331 for missed call alert facility for the user to check the balance of ?
A. Paytm
B. BHIM
C. FASTag
D. Airtel
Ans- C
10. Who is appointed as Air Officer-in-Charge Maintenance?
A. Rakesh Sharma
B. Vibhas Pande
C. Rajesh Kumar
D. Suresh Raj
Ans- B
11. The 8th Edition of Embassy’s Annual Festival inaugurated at
A. Riyadh
B. Abu Dhabi
C. Dubai
D. Jeddah
Ans- A
12. When was the National Highways Excellence Awards instituted?
A. 2016
B. 2017
C. 2018
D. 2019
Ans- C
13. Which major tech company recently announced that it has planned to cut more than half of carbon emissions across its supply chain, by 2030?
A. Google
B. Microsoft
C. Infosys
D. IBM
Ans- B
14. The edition of the Asia Pacific Drosophila Research Conference (APDRC) will be held from 6-10 January 2020.
A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th
Ans- D
15. Ministry of Home Affairs has sanctioned a sum from the Nirbhaya Fund for setting up/strengthening of Women Help Desks in Police Stations.
A. Rs. 50 Crores
B. Rs. 100 Crores
C. Rs. 150 Crores
D. Rs. 25 Crores
Ans- B
16. The Joint Tri-Service Exercise between India and Russia is
A. Indra
B. Nomadic Elephant
C. SuryaSakti
D. Yudh Abhyas
Ans- A
17. Bangladesh celebrated its 49th Victory Day on
A. 16th December 2019
B. 17th December 2019
C. 15th December 2019
D. 14th December 2019
Ans- A
18. In which among the following places the second edition of “Paris Peace Conference” is held?
A. Mont Saint-Michel
B. la Grande Halle de La Villette
C. Versailles
D. Antibes
Ans- A
19. Where is Begumpet Airport located?
A. Hyderabad
B. Bengaluru
C. Amaravati
D. Warangal
Ans- A
20. Which city topped the Swachh Survekshan League 2020 for first
and second Quartersin the 10 lakhs plus population category?
A. Jamshedpur
B. Ranchi
C. Indore
D. Amravati
Ans- C
22. Who organized the Wings India 2020 event?
A. Ministry of Civil Aviation (MOCA)
B. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)
C. Airports Authority of India (AAI)
D. A & B
Ans- D
23. Sangai festival is celebrated in which among the following states?
A. Assam
B. Nagaland
C. Manipur
D. Meghalaya
Ans- C
24. How many states will the Indradhanush Gas Grid Limited cover?
A. 6
B. 7
C. 8
D. 10
Ans- C
25. 11th biennial edition of DefExpo India- 2020 is to be held at which city?
A. New Delhi
B. Lucknow
C. Pune
D. Prayagraj
Ans- B
26. What is the name of the joint military exercise of Shanghai Cooperation Organization (SCO), held earlier this year in Russia?
A. CENTER 2019
B. SCO MISSION 2019
C. PHANTOM FURY
D. COBRA GOLD
Ans- A
27. Where will the third Khelo Indian games be held?
A. Guwahati
B. Chennai
C. Lucknow
D. Varanasi
Ans- A
28. Who has been appointed the chairman of Karnataka Film Academy?
A. Darshan
B. Sunil Puranik
C. Upendra Rao
D. Rakshit Shetty
Ans- B
29. Every year, Civil Defence Day is celebrated on
A. 1st March
B. 6th December
C. 4th December
D. 26th November
Ans- B
30. Which of the following has launched a blockchain-technology based payment system ‘Vajra Platform’?
A. Paytm
B. NPCI
C. Phonepe
D. PayU
Ans- B
31. Which committee recommended the GOCO Model for the Indian Army?
A. Lt. Gen. Abhijitha Guha (Retd.)
B. Lt. Gen. DB Shekatkar (Retd.)
C. Lt. Gen. Syed Ata Hasnain (Retd.)
D. Lt. Gen. Ranbir Singh (Retd.)
Ans- B
32. The Defence Innovations Conference which showcases the accomplishments of iDEX is going to be held at
A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Chennai
D. Kochi
Ans- A
33. Which state government has decided to set up a virtual police station?
A. Odisha
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Ans- C

DOWNLOAD PDF HERE