Daily Current Affairs MCQ Odia !!! Date – 15-08-2020

Daily Current Affairs MCQ Odia

1132. For how many times, India has emerged as the winner in the Malaysia Masters badminton tournament since it began in 2009?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
Ans- C
1133. Who is to be appointed as MD and CEO of Vijaya Bank?
A. Amitabh Chaudhry
B. Rahul Johri
C. Kishore KumarSansi
D. Ravneet Gill
Ans- C
1134. Union Minister for Petroleum & Natural Gas and Steel has recently launched a volunteer scheme ’SERVICE’ for the employees of which Indian
PSU?
A. Coal India Limited (CIL)
B. Steel Authority of India Limited (SAIL)
C. National Thermal Power Corporation (NTPC)
D. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
Ans- B
1135. CISF is a part of the Central Armed Police Force (CAPF). What does CISF stand for?
A. Central Inshore Search & rescue Force
B. Central Infantry Surveillance Force
C. Central Intelligence Surgical Force
D. Central Industrial Security Force
Ans- D
1136. Who is the first Indian to go into space in 1984 but the spacecraft in which he went was not Indian spacecraft?
A. Rakesh Sharma
B. Kalpana Chawla
C. Ravish Malhotra
D. Rajiv Mittal
Ans- A
1137. The year 2020 is designated as the ‘Year of ’.
A. Doctors
B. Nurse and Midwife
C. Journalists
D. Women
Ans- B
1138. Who is to become the first F1 champion to compete in Dakar Rally?
A. Fernando Alonso
B. Lewis Hamilton
C. Sebastian Vettel
D. Daniel Ricciardo
Ans- A
1139. Who topped the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings Under21 men’s singles category?
A. Manav Thakkar
B. G.Sathiyan
C. Achanta Sharath Kamal
D. Arjun Singh
Ans- A
1140. Defense Minister Rajnath Singh will represent India at the Shanghai Cooperation Organization (SCO) heads of state meeting, which is
to be held in
A. Tajikistan
B. Uzbekistan
C. Kyrgyzstan
D. Russia
Ans- B
1141. Who will receive the Indira Gandhi Prize for the popularization of science for the year 2020?
A. G. Venkataraman
B. R. Ramanujam
C.
D. Balasubramanian
E. Jayant V Narlikar
Ans- B
1142. India’s first e-waste the clinic is to be inaugurated in which city?
A. Amravati
B. Bhopal
C. New Delhi
D. Ahmedabad
Ans- B
1143. India strongly condemned vandalism at Nankana Sahib Gurudwara in
A. Iran
B. Pakistan
C. Iraq
D. Saudi Arabia
Ans- B
1144. Which country is the top supplier of oil to India?
A. Saudi Arabia
B. UAE
C. Iraq
D. Kuwait
Ans- C
1145. Who won the 2019 Abu Dhabi Grand Prix?
A. Michael Schumacher
B. Max Verstappen
C. Valtteri Bottas
D. Lewis Hamilton
Ans- D
1146. IPS Acer Rajiv Rai Bhatnagar retired as the Director-General of on 31 December 2019.
A. CISF
B. ITBP
C. CRPF
D. CAPF
Ans- C
1147. The 5th World Coee Conference is going to be held in
A. Kochi
B. Bengaluru
C. Dubai
D. Boston
Ans- B
1148. Who was recently appointed as the new Managing Director of the State Bank of India (SBI)?
A. Challa Sreenivasulu Setty
B. Rajnish Kumar
C. Atanu Kumar Das
D. Sanjiv Chadha
Ans- A
1149. What is the name of the Biggest Airborne Exercise recently conducted by the Indian
Army?
A. Him Vijay
B. Dhruv Sakthi
C. Winged Raider
D. Yudh Abhiyas
Ans- C
1150. Which spacecraft was launched for the first time for providing service to satellites in space?
A. ISA-1
B. MEV-1
C. Miraj VI
D. MES-1
Ans- B
1151. How many hospitals de-impaneled and 4.5 cr  imposed under Ayushman Bharat
Scheme?
A. 176
B. 175
C. 171
D. 173
Ans- B
1152. Wings India 2020 is to be held in which city?
A. Nashik
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Bengaluru
Ans- B
1153. The ‘National Highway Excellence Awards’, which was recently presented by the Union Road, Transport and Highway Minister,
was instituted in which year?
A. 2016
B. 2017
C. 2018
D. 2019
Ans- C
1154. An International Summit on Women in STEM(Science, Technology, Engineering and Mathematics) is organized by .?
A. Department of Biotechnology
B. Department of Science and Technology
C. Department of Atomic Energy
D. Department of Economic Affairs
Ans- A

Download PDF HERE 

Read in Hindi 

Odisha Job

ODISHA FREE JOB ALERT Provide the Latest Job information, current affairs, and important notification about your carrier so visit us regularly for more update

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Default thumbnail
Previous Story

North Railway Recruitment 2020

Default thumbnail
Next Story

Independence Day 2020 Odia Essay ||