Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Current Fiscal Deficit percentage in GDP is
Posted on: 30, November 2021

Q1091. Current Fiscal Deficit percentage in GDP is
(a) 7 (b) 4
(b) 8 (d) 1
Ans: (*)
________________________________________
Q1092. In which year the planning commission was set-up ?
(a) 1950 (b) 1951
(c) 1952 (d) 1949
Ans: (a)
________________________________________
Q1093. Tick the correct option with regards to the contribution towards GDP (Gross Domestic Product) from Agriculture
(a) During 1950-51 (GDP 51-88%) and 2011-12 (GDP 14-01%)
(b) During 1950-51 (GDP 11-00%) and 2011-12 (GDP 25%)
(c) During 1990-91 (GDP 29-53%) and 2011-12 (GDP 66-77%)
(d) During 1980-81 (GDP 35-69%) and 2011-12 (GDP 20-69%)
Ans: (a)
________________________________________
Q1094. Who presented the Union Budget in 1970?
(a) T.T. Krishnamachari
(b) C. Subramaniam
(c) Indira Gandhi
(d) R. Venkatraman
Ans: (c)
________________________________________
Q1095. Which Indian industry is employing large number of workers ?
(a) Iron & Steel Industry
(b) Textile Industry
(c) Jute Industry
(d) Sugar Industry
Ans: (a)
________________________________________
Q1096. The Minimum Support Price for food grains was introduced in the year :
(a) 1944 (b) 1964
(c) 1974 (d) 1954
Ans: (c)
________________________________________
Q1097. The first Five Year Plan of the Government of India was based on
(a) Leontief input-output model
(b) Harrod-Domar model
(c) Mahalanobis two-sector model
(d) Mahalanobis four-sector model
Ans: (b)
________________________________________
Q1098. The new Agricultural Strategy in India was introduced in
(a) 1956 (b) 1966
(c) 1976 (d) 1986
Ans: (b)
________________________________________
Q1099. In India the largest single item of current government expenditure is
(a) Defence Expenditure
(b) Interest payment of debt
(c) Payment of subsidies
(d) Investment in social overheads
Ans: (b)
________________________________________
Q1100. One rupee notes are issued by the
(a) Reserve Bank of India
(b) State Bank of India
(c) President of India
(d) Government of India
Ans: (d)
Q1101. The number of Nationalised Banks in India is
(a) 14 (b) 21
(c) 20 (d) 22
Ans: (c)
________________________________________
Q1102. The ‘Slack Season’ in the Indian Economy is
(a) March-April
(b) September-December
(c) January-June
(d) February-April
Ans: (c)
________________________________________
Q1103. The law of Increasing Returns means
(a) increasing cost
(b) Decreasing cost
(c) increasing production
(d) increasing income
Ans: (b)
________________________________________
Q1104. RRBs are owned by
(a) Central Government
(b) State Government
(c) Sponsor Bank
(d) Jointly by all of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q1105. Indian economy is a
(a) Mixed economy
(b) Communistic economy
(c) Capitalistic economy
(d) Centralised economy
Ans: (a)
________________________________________
Q1106. National Income can be calculated in all except one of the following ways :
(a) sum of all expenditures
(b) sum of all outputs
(c) sum of all savings
(d) sum of all incomes
Ans: (c)
________________________________________
Q1107. SIDBI stands for :
(a) Small Industrial Designed Bank of India
(b) Small Industries Development Bank of India
(c) Small Innovations Development Banker’s Institute
(d) Small Industries Development Banker Institute
Ans: (b)
________________________________________
Q1108. Indian economy is an example of a mixed economy because,
(a) urban sector coexists with vast rural sector
(b) traditional subsistence economy coexists with modern economy
(c) private sector coexists with public sector enterprises
(d) monopoly elements coexist with competitive elements
Ans: (c)
________________________________________
Q1109. RBI’s deadline to exchange pre 2005 currency notes of Rs. 500 and Rs. 1000 is
(a) January 1, 2015
(b) December 31, 2015
(c) April 1, 2015
(d) March 31, 2015
Ans: (b)
________________________________________
Q1110. Dr. P. Rama Rao Committee is related to which of the following ?
(a) Taxes (b) Defence
(c) Industry (d) Agriculture
Ans: (b)
________________________________________
Q1111. The duration of the Twelfth Five Year Plan is
(a) 1 January, 2012 to 31 December, 2017
(b) 1 April, 2011 to 31 March, 2016
(c) 1 January, 2011 to 31 December, 2016
(d) 1April, 2012 to 31 March, 2017
Ans: (d)
________________________________________
Q1112. Corporate loans are given to:
(a) Limited Companies
(b) Limited Individuals
(c) Proprietary concerns
(d) Limited Educational Institutions
Ans: (a)
________________________________________
Q1113. Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojana has now been restructured as
(a) Prime Minister’s Rojgar Yojana
(b) National Rural Livelihoods Mission
(c) Jawahar Gram Samriddhi Yojana
(d) Sampoorna Gramin Rojgar Yojana
Ans: (b)
________________________________________
Q1114. When was the Mumbai Stock Exchange set up?
(a) 1947 (b) 1900
(c) 1857 (d) 1875
Ans: (d)
________________________________________
Q1115. Which one of the following is not a scheme/project of the present Government?
(a) AMRUT
(b) Swachh Bharat
(c) AYUSH
(d) Jan Dhan Yojana
Ans: (b)
________________________________________
Q1116. What is the accounting year of the Reserve Bank of India ?
(a) April-March
(b) July-June
(c) October-September
(d) January-December
Ans: (b)
________________________________________
Q1117. Which of the following controls the insurance business of India?
(a) RBI (b) IDBI
(c) SEBI (d) IRDA
Ans: (d)
________________________________________
Q1118. What is the maximum number of days of employment a rural poor would get under ‘MGNREGA’?
(a) 180 days (b) 120 days
(c) 100 days (d) 90 days
Ans: (c)
________________________________________
Q1119. Which of the following programmes meet the credit needs of poor women?
(a) Mahila Samriddhi Yojna
(b) Rashtriya Mahila Kosh
(c) Indira Mahila Yojna
(d) Mahila Samakhya Programme
Ans: (b)
________________________________________
Q1120. What situation would result if Government expenditure exceeds the Government revenue on Current Account?
(a) Deficit budgeting
(b) Zero-based budgeting
(c) Performance-based budgeting
(d) Surplus budgeting
Ans: (a)


Leave a Reply

Your email address will not be published.