Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Corporation tax is a tax imposed on
Posted on: 30, November 2021

Q1301. Corporation tax is a tax imposed on
(a) the net incomes of the companies
(b) the corporate properties
(c) the utilities provided by the corporation
(d) tax imposed by the corporation on individual properties
Ans: (a)
________________________________________
Q1302. Regional Rural Banks are sponsored by
(a) Nationalised Commercial Bank
(b) Reserve Bank of India
(c) State Bank of India
(d) Government of India
Ans: (a)
________________________________________
Q1303. The food stocks that are built up during the years of bumper harvest are called :
(a) Capital stock
(b) Buffer stock
(c) Production stock
(d) Grain stock
Ans: (b)
________________________________________
Q1304. Golden Handshake Scheme is associated with
(a) Inviting foreign companies
(b) Private investment in public enterprises
(c) Establishing joint enterprises
(d) Voluntary retirement
Ans: (d)
________________________________________
Q1305. Coal mines were Nationalised in the year :
(a) 1970 (b) 1971
(c) 1972 (d) 1976
Ans: (c)
________________________________________
Q1306. As per the TRIPS Agreement-
1994, a good originating from a region with specific character/ quality/reputation is covered/to be protected under the IPR as
(a) Patent
(b) Trademark
(c) Trade secret
(d) GI (Geographical Indicator)
Ans: (d)
________________________________________
Q1307. Who is called the ‘Father of Economics’ ?
(a) Max Muller
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) Alfred Marshall
Ans: (c)
________________________________________
Q1308. Which of the following is not an economic activity ?
(a) A labourer working in a factory.
(b) A CRPF jawan guarding country’s borders.
(c) A teacher teaching his own son.
(d) A farmer tilling his own land.
Ans: (c)
________________________________________
Q1309. Which of the following is done at a Stock Exchange ?
(a) Commodities are bought and sold at wholesale price
(b) Commodities are bought and sold at retail price
(c) Securities are bought and sold
(d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
PHYSICS
Q1310. Who among the following developed the technology of underground nuclear explosion ?
(a) Dr. Homi J. Bhabha
(b) Dr. Vikram Sarabhai
(c) Dr. Raja Ramanna
(d) Dr. P. K. Iyengar
Ans: (a)
________________________________________
Q1311. When the speed of car is doubled, then what will be the braking force of the car to stop it in the same distance ?
(a) four times (b) two times
(c) half (d) one-fourth
Ans: (a)
________________________________________
Q1312. If the diameter of a capillary is doubled, then the rise of water in it will be
(a) two times (b) half
(c) four times (d) no change
Ans: (b)
________________________________________
Q1313. On which of the following techniques photostate machine works ?
(a) Magnetic Image—Making
(b) Thermal Image—Making
(c) Electrostatic Image—Making
(d) Electromagnetic Image— Making
Ans: (c)
________________________________________
Q1314. How much calorie of energy is released by a boiled egg ?
(a) 40 (b) 50
(c) 60 (d) 77
Ans: (d)
________________________________________
Q1315. A circular plate, a cube and a sphere, all made up of same material and having the same mass, are heated to 300°C and left in a room. Which of them will have the slowest rate of cooling?
(a) Circular plate
(b) Cube
(c) Sphere
(d) All will cool at the same rate
Ans: (c)
________________________________________
Q1316. A person standing on a railway platform listens to the whistles of arriving and departing trains.
The whistle heard is
(a) the same in both cases in all respects
(b) of higher intensity when train arrives
(c) of higher pitch when train arrives
(d) of higher pitch when train departs
Ans: (c)
________________________________________
Q1317. The velocity of heat radiation in vacuum is
(a) Equal to that of light
(b) Less than that of light
(c) Greater than that of light
(d) Equal to that of sound
Ans: (a)
________________________________________
Q1318. Which of the following is used in oven ?
(a) X-rays (b) UV rays
(c) Microwaves (d) Radiowaves
Ans: (c)
________________________________________
Q1319. Coolis tube is used to produce
(a) Radio waves
(b) Micro waves
(c) X-rays
(d) Gama rays
Ans: (c)
________________________________________
Q1320. The substance which conducts current in the solid state is
(a) diamond (b) graphite
(c) iodine
(d) sodium chloride
Ans: (b)
________________________________________
Q1321. The best conductor of heat among the following is
(a) alcohol (b) mercury
(c) ether (d) water
Ans: (b)
________________________________________
Q1322. Which combination of colour is the most convenient during day and night time ?
(a) Organe and blue
(b) White and black
(c) Yellow and blue
(d) Red and green
Ans: (d)
________________________________________
Q1323. The fundamental scientific principle in the operation of battery is
(a) acid-base interaction
(b) dialysis
(c) dissociation of electrolytes
(d) oxidation-reduction
Ans: (c)
________________________________________
Q1324. Mist is caused by
(a) dry ice
(b) ice at low temperature
(c) water vapour at low temperature
(d) carbon-monoxide in solid form
Ans: (c)
________________________________________
Q1325. Electron microscope was invented by
(a) Knoll and Ruska
(b) Robert Koch
(c) Leeuwenhock
(d) C.P. Swanson
Ans: (a)
________________________________________
Q1326. A gas thermometer is more sensitive than a liquid thermometer because a gas :
(a) is lighter than liquid
(b) expands more than a liquid
(c) is easy to obtain
(d) does not change state easily
Ans: (d)
________________________________________
Q1327. In a refrigerator what produces the cooling ?
(a) The ice which deposits on the freezer
(b) The sudden expansion of a compressed gas
(c) The evaporation of a volatile liquid
(d) None of these
Ans: (d)
________________________________________
Q1328. Which of the following is a nonrenewable source of energy ?
(a) Biogas (b) Solar
(c) Wind (d) Coal
Ans: (d)
________________________________________
Q1329. In which of the following cases, kinetic energy is being used in performing work ?
(a) Paddling the bicycle to cover a distance
(b) Driving a car to cover a distance
(c) Wind mill grinding wheat grain
(d) Rowing a boat in the lake
Ans: (b)
________________________________________
Q1330. A passenger standing in a bus is thrown outward when the bus takes a sudden turn. This happens due to
(a) Outward pull on him
(b) Inertia of motion
(c) Change in momentum
(d) Change in acceleration
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published.