Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
Colour imparted to the Bunsen flame by strontium salt is
Posted on: 30, November 2021

Q1601. Colour imparted to the Bunsen flame by strontium salt is
(a) bluish green
(b) apple-green
(c) brick red
(d) crimson red
Ans: (d)
________________________________________
Q1602. The common refrigerant in domestic refrigerator is
(a) Neon (b) Oxygen
(c) Nitrogen (d) Freon
Ans: (d)
________________________________________
Q1603. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) Haematite : Copper
(b) Bauxite : Aluminium
(c) Monazite : Thorium
(d) Pitchblende : Uranium
Ans: (a)
________________________________________
Q1604. The gas which is mainly responsible for the green house effect is:
(a) Ozone
(b) Oxygen
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon monoxide
Ans: (c)
________________________________________
Q1605. Chemically ‘Quick Silver is known as
(a) Mercury (b) Silver
(c) Gold (d) Copper
Ans: (a)
________________________________________
Q1606. What particles move around the nucleus of an atom and are negatively charged?
(a) Electrons (b) Protons
(c) Positrons (d) Neutrons
Ans: (a)
________________________________________
Q1607. Name the particle that is most essential to continue the chain reaction during the fission of uranium-
(a) Electron (b) Proton
(c) Neutron (d) Positron
Ans: (c)
________________________________________
Q1608. Conversion of chemical energy into electrical energy occurs in
(a) Atomic bombs
(b) Dynamo
(c) A battery
(d) Electric heaters
Ans: (c)
________________________________________
Q1609. ‘Vinegar’ is a commercial name of
(a) Oxalic acid
(b) Hydrochloric acid
(c) Acetic acid
(d) Citric acid
Ans: (c)
________________________________________
Q1610. In upper layer of atmosphere ozone is formed by
(a) the action of ultraviolet rays on oxygen
(b) the combination of oxygen molecules
(c) subjecting oxygen to high pressure
(d) the action of nitrogen on oxygen in atmosphere
Ans: (a)
________________________________________
Q1611. Lead pencil contains
(a) lead
(b) ferrous sulphide
(c) lead sulphide
(d) graphite
Ans: (d)
________________________________________
Q1612. Gelatin is mostly used in making ice–creams in order to
(a) prevent making a colloid
(b) stabilise the colloid and prevent crystallisation
(c) stabilise mixture
(d) enrich the aroma
Ans: (b)
________________________________________
Q1613. An example of major air pollutant is
(a) Oxygen
(b) Carbon monoxide
(c) Helium
(d) Carbon dioxide
Ans: (b)
________________________________________
Q1614. Among the following the hardest metal is
(a) Gold (b) Iron
(c) Platinum (d) Tungsten
Ans: (d)
________________________________________
Q1615. Quartz is a crystalline form of
(a) Alumina (b) Glass
(c) Silica (d) Limestone
Ans: (c)
________________________________________
Q1616. In the electroplating of gold, the electrolyte used is
(a) Gold chloride
(b) Gold nitrate
(c) Gold sulphate
(d) Potassium aurocyanide
Ans: (c)
________________________________________
Q1617. The metal chiefly used for galvanising iron is :
(a) Zinc (b) Mercury
(c) Cadmium (d) Tin
Ans: (a)
________________________________________
Q1618. Baking soda is :
(a) Potassium carbonate
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium carbonate
(d) Sodium bicarbonate
Ans: (d)
________________________________________
Q1619. The natural resource, known as black gold is
(a) coal (b) lead
(c) tin (d) platinum
Ans: (a)
________________________________________
Q1620. Dry ice is
(a) solid ammonia
(b) solid sulphur dioxide
(c) dry carbon dioxide gas
(d) solid carbon dioxide
Ans: (d)
________________________________________
Q1621. In a nuclear reactor the material use for absorbing neutrons is
(a) zinc (b) radium
(c) lead (d) cadmium
Ans: (d)
________________________________________
Q1622. Copper is refined by
(a) roasting (b) oxidation
(c) electrolysis (d) zone refining
Ans: (a)
________________________________________
Q1623. An atom of an element has atomic number 17 and mass number 36. The number of neutrons in its nucleus is
(a) 17 (b) 19
(c) 36 (d) 53
Ans: (b)
________________________________________
Q1624. Which of the following elements is not present in stainless steel?
(a) Iron (b) Tungsten
(c) Chromium(d) Nickel
Ans: (b)
________________________________________
Q1625. Spirit in contact with body gives cool sensation because it is :
(a) liquid
(b) transparent
(c) highly volatile
(d) a good conductor
Ans: (c)
________________________________________
Q1626. Which mineral is the ore of aluminium ?
(a) Haematite (b) Bauxite
(c) Magnetite (d) Siderite
Ans: (b)
________________________________________
Q1627. Pollutant from motor car exhaust that causes mental disease is
(a) Lead (b) NO2
(c) SO2 (d) Hg
Ans: (a)
________________________________________
Q1628. Iodine can be separated from a mixture of Iodine and Potassium Chloride by
(a) sedimentation
(b) filtration
(c) sublimation
(d) distillation
Ans: (c)
________________________________________
Q1629. A powerful eye irritant present in smog is
(a) nitric oxide
(b) sulphur dioxide
(c) peroxyacetyl nitrate
(d) carbon dioxide
Ans: (c)
________________________________________
Q1630. The most reactive among the halogens is
(a) Fluorine (b) Chlorine
(c) Bromine (d) Iodine
Ans: (a)