Odishafreejobalert.com
Daily Free Job Update
ATM stands for
Posted on: 30, November 2021

Q1361. ATM stands for
(a) Automatic Teller Machine
(b) Automated Teller Machine
(c) Automatic Tally Machine
(d) Automated Tally Mechanism
Ans: (a)
________________________________________
Q1362. It is difficult to cook rice
(a) at the top of a mountain
(b) at the sea level
(c) under a mine
(d) same anywhere
Ans: (a)
________________________________________
Q1363. Global warming is expected to result in
(a) increase in level of sea
(b) change in crop pattern
(c) change in coast line
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
Q1364. Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building
(a) Smaller stone reaches the ground earlier
(b) Larger stone reaches the ground earlier
(c) Both the stones reach the ground at the same time
(d) Depends on the composition of the stone
Ans: (c)
________________________________________
Q1365. A concave lens always forms an image which is
(a) real and erect
(b) virtual and erect
(c) real and inverted
(d) virtual and inverted
Ans: (b)
________________________________________
Q1366. In which of the following processes is energy released ?
(a) Respiration
(b) Photosynthesis
(c) Ingestion
(d) Absorption
Ans: (a)
________________________________________
Q1367. The bats can fly in the dark because
(a) they can see the objects in darkness
(b) they have weak legs and are likely to be attacked by predators
(c) they generate flashes of light
(d) they generate ultrasonic sound waves
Ans: (d)
________________________________________
Q1368. If a boy sitting in a train, which is moving at a constant velocity, throws a ball straight up into the air, the ball will
(a) fall in front of him
(b) fall behind him
(c) fall into his hand
(d) None of the above
Ans: (c)
________________________________________
Q1369. The sky appears blue because
(a) all colours interfere to produce blue
(b) in white light, the blue component dominates
(c) the atmosphere scatters blue colour more than the others
(d) it is actually blue
()
Ans: (c)
________________________________________
Q1370. The scientist who first sent electromagnetic waves to distant places is
(a) James Clerk Maxwell
(b) Heinrich Hertz
(c) Thomas Alva Edison
(d) John Logie Baird
()
Ans: (c)
________________________________________
Q1371. The period of revolution of a geostationary satellite is
(a) 365 days
(b) 30 days
(c) 24 hours
(d) changing continuously
Ans: (c)
________________________________________
Q1372. Optical fibres are based on the phenomenon of
(a) Interference
(b) Dispersion
(c) Diffraction
(d) Total Internal Reflection
Ans: (d)
________________________________________
Q1373. The time period of a pendulum when taken to the Moon would:
(a) remain the same
(b) decrease
(c) become zero
(d) increase
Ans: (d)
________________________________________
Q1374. Among the following materials sound travels fastest in
(a) Steel (b) Air
(c) Vacuum (d) Water
Ans: (a)
________________________________________
Q1375. When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece –
(a) becomes double
(b) becomes half
(c) becomes zero
(d) remains the same
Ans: (d)
________________________________________
Q1376. Lakes freeze in cold countries in winter, leaving the water underneath at
(a) 0°C (b) 0°F
(c) 4°C (d) 4°F
Ans: (c)
________________________________________
Q1377. Amount of water vapour in the atmosphere is measured in terms of
(a) Humidity
(b) Droplets
(c) Smog
(d) All of the above
Ans: (a)
________________________________________
Q1378. Eclipses occur due to which optical phenomena?
(a) Reflection (b) Refraction
(c) Rectilinear propagation
(d) Diffraction
Ans: (c)
________________________________________
Q1379. The filament of electric bulb is made up of :
(a) Copper (b) Nichrome
(c) Lead (d) Tungsten
Ans: (d)
________________________________________
Q1380. Persistance of vision is the principle behind
(a) Camera (b) Spectroscope
(c) Cinema (d) Periscope
Ans: (c)
________________________________________
Q1381. The nature of fuse wire is
(a) high resistance and low melting point.
(b) high resistance and high melting point.
(c) low resistance and high melting point.
(d) low resistance and low melting point.
Ans: (a)
________________________________________
Q1382. Air coolers are more suitable for
(a) hot and humid climate
(b) hot and dry climate
(c) cool and humid climate
(d) cool and dry climate
Ans: (b)
________________________________________
Q1383. The material used in the fabrication of a transistor is
(a) Aluminium (b) Copper
(c) Silicon (d) Silver
Ans: (c)
________________________________________
Q1384. The device which converts sound energy into electrical energy is called
(a) Amplifier (b) Speaker
(c) Microphone (d) Transmitter
Ans: (c)
________________________________________
Q1385. Should cars have bumpers that collapse under impact?
(a) Yes, since the offending car should get damaged and pay for the mistake
(b) No, since it would be very expensive to get the car repaired
(c) No, since the colliding car would then ram into the occupants and kill them
(d) Yes, since they help to absorb the impact of a collision and keep the occupants safe
Ans: (d)
________________________________________
Q1386. Myopia is the same as
(a) Near sightedness
(b) Astigmatism
(c) Presbyopia
(d) Long sightedness
Ans: (a)
________________________________________
Q1387. A vacuum cleaner works on the principle of pressure difference.
On the moon it will
(a) work as efficiently as on the earth
(b) not work at all
(c) work with reduced efficiency
(d) work with increased efficiency
Ans: (b)
________________________________________
Q1388. Who enunciated the laws of planetary motion?
(a) Nicolaus Copernicus
(b) Johannes Kepler
(c) Isaac Newton
(d) Galileo
Ans: (b)
________________________________________
Q1389. The velocity of sound is more in
(a) water (b) air
(c) steel (d) wood
Ans: (c)
________________________________________
Q1390. The audio signals of TV are
(a) Amplitude modulated
(b) Frequency modulated
(c) Unmodulated
(d) Velocity modulated
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published.